Primarul General, Sorin Oprescu, a participat astazi la prima conferinta nationala “Adictia”, ce are ca obiect abordarea multidisciplinara si implicatiile medico-psiho-sociale ale consumului de substante care dau dependenta, drogurile.
Evenimentul a fost organizat sub egida Primariei Municipiului Bucuresti, prin Centrul de Diagnosticare si Tratament al Toxicodependentilor pentru Tineri „Sf. Stelian”, coordonat de doctor Cristina Hudita, medic primar psihiatru.
„Era timpul pentru o astfel de manifestare care sa reuneasca specialisti din mai multe domenii, pentru ca amploarea si gravitatea fenomenului trebuie sa ne dea tuturor de gandit si pentru ca este evident ca doar printr-un efort conjugat, multidisciplinar, putem spera sa biruim in lupta cu flagelul stupefiantelor si alcoolului.
Este evident din experienta recenta ca institutiile publice din diverse domenii nu pot actiona separat, fiecare cu programele lui si ca trebuie stranse randurile pentru a putea spera ca tinerii nostri sunt salvati din ghearele celui mai perfid dusman actual: adictia!”, a declarat primarul general Sorin Oprescu.
De altfel, edilul Capitalei a precizat ca va discuta cu ONG-urile care, cu sprijinul Primariei, sa organizeze intalniri cu persoanele dependente.
Scopul acestor intalniri este acela de a preveni transmiterea unor boli, cum ar fi HIV-ul, din cauza seringilor pe care le folosesc toxicomanii. Primarul general a spus ca doreste sa isi ofere sprijinul in lupta impotriva consumului de droguri in Bucuresti, si ca solutia optima pentru eradicarea acestui fenomen este preventia.
„In Bucuresti exista trei centre de tratare a adictiei si, daca va fi nevoie, vom implica si spitalele in demersul de a-i ajuta pe cei dependenti de droguri sa urmeze o cura de dezintoxicare”, a mai adaugat primarul Capitalei.
Alaturi de edilul sef Sorin Oprescu au mai participat la eveniment si subsecretarul de stat Raed Arafat, chestorul Sorin Oprea, director al Agentiei Nationale Antidrog, Alice Grasu, directoarea Serviciului de Ambulanta Bucuresti, academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici dar si alti specialisti in domeniu.
„Lupta impotriva consumului de droguri este o lupta continua, mai ales ca autoritatile inchid magazinele care distribuie etnobotanice, dar acestea continua sa apara.
De aceea, cel mai important lucru este sa prevenim consumul, asa cum a spus si domnul primar. Tinerii cred ca aceste droguri legale nu sunt nocive, dar de fapt sunt ilegale iar impactul lor asupra sanatatii este foarte grav”, a declarat Raed Arafat.