Obiceiuri. Potecuta DNA este tot mai des batuta de oamenii de fotbal Explicatie. In jargon, „sifon” inseamna „turnator”. Altii ii mai spun celui care tradeaza „stropitoare” Ionut Margaritescu Implicarea Departamentului National Anticoruptie in transferurile de jucatori, si nu numai, a pus pe jar fotbalul romanesc. In prezent, se stie ca zece oameni care au treaba cu acest sport au intrat sub lupa procurorilor. Numele lor sunt grele si indelung mediatizate. Pe langa cei urmariti penal mai sunt si multi altii cercetati. Ce a declansat acest imens scandal am scris in ziarul de ieri. Astazi, vom vorbi despre cei care au spart codul „tacerii”, atat de specific fotbalului, si au facut informari catre procurori. Unii speriati, altii din proprie initiativa. Cert este ca DNA a inceput, marti, cu Gica Popescu si a continuat ieri cu Mihai Stoica.
Intr-un comunicat remis, ieri, fratii Ioan si Victor Becali spun ca le-a fost lezat dreptul la aparare si ca sunt victime ale unui „adevarat linsaj mediatic, orchestrat de DNA”. Ei au adresat procurorului-sef al DNA, Daniel Morar, o plangere in care critica actele facute de procurorul-sef Ioan Tulus, cel care se ocupa de acest caz. Avocatii celor doi, Doru Viorel Ursu si Dan Apostol, ii cer lui Morar sa le admita plangerea si sa constate nulitatea masurilor si actelor de urmarire penala, efectuate cu incalcarea prevederilor legale in materie.
Primul este director general al FRF, al doilea, director al departamentului de relatii internationale. Cum au avut acces la dosarele de transfer ale fotbalistilor romani la echipe din strainatate, cei doi au „transferat” si ei catre un ziar de sport cifrele descoperite. Amploarea pe care a dat-o presa acestor tranzactii si-a gasit imediat ecou la seful Fiscului de atunci, Sebastian Bodu. DNA a avut, de asemenea, urechi de auzit si a declansat cercetarile.
A fost presedinte la FC National, dupa Gino Iogulescu. Este socotit de multi oameni din fotbal drept un pion „otravit”, introdus in lumea lor de oamenii legii. Noi nu credem ca-i chiar asa. Iacov a fost, insa, primul om de fotbal care a cerut public interventia procurorilor in afacerile din acest sport. A declansat urmarirea penala impotriva lui Dumitru Dragomir si Gino Iorgulescu, dar a facut si alte „plangeri” despre colegii sai de competitie. In prezent, si-a vandut clubul si s-a retras definitiv din fotbal.
Fostul mare arbitru este banuit de unii oameni de fotbal ca ar fi dat cu subsemnatul pe la DNA in privinta unor transferuri de jucatori de la FC National la Politehnica Timisoara. Dupa ce n-a mai fost presedinte la clubul banatean. Nu sunt date certe ca asa stau lucrurile, iar sursele noastre din DNA se feresc sa infirme sau sa confirme acest zvon. Il incadram, spre deosebire de ceilalti, in categoria „sifon neconfirmat”.
Este presedintele de-o viata al Gloriei Bistrita si unul dintre cele mai importante personaje din toata istoria fotbalului romanesc. A facut multe la viata lui, bune si rele. A ajuns la mana DNA exact dupa ce a renuntat defintiv la trasul sforilor prin culisele competitiei. Inaintea inceperii urmaririi penale, Jean Padureanu a spus procurorilor ADEVARUL. Asa cum il stia el, evident, dar a indicat cifre si a rostit nume.