Editia din aceasta vara a Campionatului mondial de fotbal feminin a spart recordurile de audienta. Tari precum SUA sau Germania au facut spectacol intr-o competitie castigata, pana la urma, de japoneze. Prezenta o data in top 10 al celor mai bune nationale, echipa Romaniei s-a pierdut pe drum, iar impreuna cu ea, si intreaga suflare a fotbalului feminin. Si totusi, undeva in Capitala exista o echipa care se lupta an de an pentru a supravietui unui sistem care n-o ajuta mai deloc.
Daca pe plan mondial fotbalul feminin se dezvolta ametitor de repede, in Romania acest segment ramane la stadiul de amatori de mai bine de 20 de ani. CANCAN va prezinta povestea echipei Smart Bucuresti, care nu vrea nici in ruptul capului sa capituleze. Sufletul grupului este profesorul Marinescu Gheorghe, antrenorul care a tinut in viata una dintre putinele echipe de fotbal feminin din Romania. Nea Marin, asa cum este cunoscut intre prieteni, a pus bazele formatiei in urma cu aproximativ 20 de ani, evoluand pe terenul IMGB, sub aripa protectoare a fostei fabrici. Insa, odata ce aceasta a falimentat si a fost apoi cumparata, lucrurile au devenit infinit mai grele pentru tehnician. Dar cu microbul din sange si dorinta de a nu renunta la un proiect caruia i-a dat aproape jumatate din viata, profesorul Marinescu a reusit sa aduca oameni interesati sa isi alature numele de formatia sa. „Cred ca echipa noastra poate intra lejer in istorie. In ultimii opt ani am avut nu mai putin de opt denumiri. A depins de persoana care a fost alaturi de noi si, cum nimeni nu a fost interesat sa ne ajute mai mult de un an, asa s-a ajuns aici. Suntem uitati pe aici, prin Bucuresti. Vorba aia, suntem buni, dar nu ne vede nimeni. E pacat, pentru ca momentan am trei jucatoare care sunt la loturile de juniori. Din campionatul urmator o sa jucam sub denumirea de Sporting Craiova si vom disputa partidele de acasa in Craiova”, a punctat tehnicianul premiat pana si de seful UEFA, Michele Platini. Echipa lui nea Marin este una cu adevarat pitoreasca. Nu numai ca are in componenta cateva internationale, dar tehnicianul a adus sub comanda sa si doua straniere. Asa se face ca mijlocul este asigurat de catre Linda, o tanara cu tatal ghanez si mama romanca, iar in avanposturi o gasim pe olandeza Claire.
Pinalty s-a dat si cu femeile
Daca in SUA intalnim aproximtiv 23 de milioane de jucatoare legitimate, Romania aduna pana luna trecuta doar 200, impartite la 10 echipe. Insa campionatul mondial din Germania pare sa fi atras cativa investitori, care au inregistrat la federatie alte 10 echipe. De departe, cel mai spectaculos debut in fotbalul feminin va fi reprezentat de catre Gheorghe Stefan, care a pus in aceasta vara bazele unei formatii sub Pietricica. Acesta va deveni astfel primul patron din Romania care va avea atat echipa masculina, cat si echipa feminina. Altfel, Liga I va fi impartita in doua serii, Est si Vest, editia din acest an anuntandu-se cea mai puternica din ultimul timp.
Japonezele au dat lovitura
Saptamana trecuta, s-a incheiat cea mai impresionanta editie a unui Campionat mondial de fotbal feminin. Turneul desfasurat in Germania a vandut aproximativ 900.000 de bilete, iar recordul de asistenta al unui meci s-a inregistrat la partida Germania – Canada, cand s-au strans 74.000 de spectatori pe arena din Berlin. Mondialul german a fost un adevarat spectacol, iar castigatoare au iesit, in mod surprinzator, japonezele, dupa ce le-au invins pe americance.