PARADISUL ZEILOR. La poalele fostei cetati Acropolis, Milan si Liverpool se vor bate pentru Trofeul Ligii Campionilor La inaltime. AC Milan si Liverpool se vor intalni in ultimul act al Ligii Campionilor, intr-o reeditare a finalei de acum doi ani Cristi Petre „Istoria se repeta”, au scris cei de la „The Sun”, dupa ce s-a aflat numele celor doua echipe care-si vor disputa finala de anul acesta. Acum mai bine de un secol, Friedrich Nietzsche avansa o teza care prinde excelent atmosfera acestui ultim act. Istoria este circulara, spunea filozoful german care vorbea despre „eterna reintoarcere a aceluiasi”. Si aici este vorba, pana la urma, de recuperarea unui moment de gratie, a unui timp sacru. Milan si Liverpool au scris o fila de istorie acum doi ani, la Istanbul, cand s-au luptat cu trofeul pe masa. Diseara, cei doi granzi ai fotbalului european vor rescrie acel episod, dand alta dimensiune timpului.
Ce scena mai potrivita pentru acest scenariu, decat Atena? Stadionul Olimpic, o arena cu o capacitate de 71.000 de locuri, va fi inundat de fanii lui Liverpool si cei ai lui Milan cu trei ore inainte de marele meci. Constructia are o arhitectura grandioasa si poarta numele unui celebru atlet grec, Spyro Louis, omul care s-a impus in primul maraton olimpic, chiar aici, la Atena, in 1896. Cele doua echipe vor avea cate 17.000 de suporteri pe stadion, asta desi cererea de bilete in tabara „cormoranilor” a fost aproape dubla. Politia engleza a luat masuri suplimentare de securitate, in conditiile in care „dubla” dintre Manchester United si AS Roma, din sferturile competitiei, a fost anticipata de veritabile lupte de strada. Acum, „insularii” au cautat sa intampine o eventuala situatie de criza si le-au dat „interzis” celor mai periculosi 63 de huligani de pe „Kop Stand”.
La casele de pariuri britanice, AC Milan este cotata cu prima sansa, asta desi „cormoranii” s-au impus in finala de acum doi ani. „Nu avem nimic de demonstrat. Ne bucuram ca am ajuns sa jucam din nou cu trofeul pe masa. Liverpool nu face decat sa dea un alt aer partidei”, a prefatat momentul Kak?golgheterul la zi al competitiei cu zece reusite. „Ne vedem pe teren”, a replicat Steven Gerrard. In Atena se afla 148 de teatre. In aceasta seara cel mai important va fi, fara nici o indoiala, Stadionul Olimpic, acolo unde se va scrie istoria celei de-a 52-a finale de Liga Campionilor.
– Politia din Liverpool a trimis la Atena un numar impresionant de observatori, care vor sta cu ochii pe suporterii „cormoranilor”, aflati pe lista neagra a turbulentilor; – – 17.000 de politisti greci vor asigura linistea dinainte si de dupa finala, situatia fiind considerata una de risc maxim; – Atena este oras inrudit cu Roma si Istanbul, metropola in care Liverpool a cucerit ultimul trofeu al Ligii Campionilor; – Jucatorii lui Milan vor imbraca tricourile albe, echipament in care au castigat cinci din cele sase Cupe ale Campionilor din istoria clubului. Singura sincopa: finala de acum doi ani impotriva lui Liverpool; – 7.000 de fani ai lui AC Milan ar putea rata finala, din cauza grevei angajatilor companiei aeriene italiene Alitalia, inceputa ieri. Aproape 400 de zboruri au fost anulate, printre care si cele spre Atena; Pentru finala de diseara, capacitatea stadionului a fost limitata la 63.000 de locuri; – Peste 30.000 de englezi sunt asteptati la Atena. Dintre acestia, mai mult de jumatate vor vedea jocul din tribune, in timp ce restul vor urmari partida din baruri; – 2.000 de euro este pretul unui bilet pe piata neagra.
„Arta pana la capat”, aceasta pare a fi deviza celor de la forul european. Milan si Liverpool se vor intalni intr-un ultim act al superlativelor. Cu o asemenea distributie pe teren, la centru nu putea fi ales decat un tip „special”. Herbert Fandel este cel mai bun arbitru german al momentului, dar, in acelasi timp, un muzicolog apreciat la el acasa, in Kyllburg. Fandel, directorul unei scoli de muzica, a incantat ca pianist concertant pe toate scenele mari din Germania. Un tip tacut, cu o viata privata discreta, neamtul spune ca marele sau hobby este familia. Pe plan profesional, Fandel a facut, insa, furori. A debutat in arbitraj la 29 de ani si a avut o ascensiune fulminanta. Anul trecut, la Eindhoven, Fandel a fluierat finala Cupei UEFA, iar acum este pregatit sa paseasca pe cea mai mare scena, pentru actul final al Ligii Campionilor. (C.P.)