PROGRES. In doar patru ani, bucuresteanca a ajuns de pe locul 16 pe pozitia a doua in lume Valoare. Ana Maria a cucerit prima ei medalie olimpica incurajata de Mihai Covaliu si Laura Badea George-Mihail Parvan Din cele patru clasari pe podium de pana acum ale sportivilor din Romania, doua apartin scrimei. Mai intai Mihai Covaliu la sabie, care a adaugat la aurul de la Sydney bronzul de la Beijing. Apoi, aceasta temperamentala Ana Maria Florentina Branza. „Tricolora” si-a pastrat pozitia din ierarhia mondiala premergatoare Jocurilor Olimpice din China. Invingatoarea din proba de spada, scor 15-11, nemtoaica Britta Heidemann, era numarul unu in lume, iar romanca o seconda. Stangacea din Bucuresti a facut un salt remarcabil fata de precedenta editie a jocurilor olimpice, Atena 2004, unde a fost doar pe locul 16. Este un progres remarcabil al scrimei, un sport marginalizat la noi, dar extrem de gustat in tarile civilizate. Practic, Ana Maria Florentina Branza intra in clubul select al medaliatilor olimpici ai scrimei, alaturi de Ionel Dramba, Olga Szabo, Maria Vicol, Ileana Gyulai, Ana Pascu, Ecaterina Stahl, Marin Mustata, Corneliu Marin, Ion Pop, Laura Badea Reka Lazar, Roxana Scarlat si, bineinteles, Mihai Claudiu Covaliu. Ultimul a incurajat-o, i-a dat indicatii, a sprijinit-o permanent. Se spune ca, de cate ori a urcat Covaliu pe podium, Branza l-a urmat. Din pacate, proba de spada pe echipe a fost scoasa din programul jocurilor olimpice, altfel am fi avut sansa unei alte medalii. Romania, cu o medalie de aur, una de argint si doua de bronz, e pe locul 13 in clasamentul pe natiuni, unde conduce SUA, urmata de China si de surprinzatoarea Coree.
Americanul si-a facut, deja, loc pe prima pagina a istoriei olimpismului modern. Michael Phelps a reusit sa castige, pana acum, patru medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Beijing, cate una in probele de 200 m fluture, 400 m mixt, stafeta de 4×100 a SUA si 200 m liber, de fiecare data cu record mondial. Cu cele sase titluri de la JO Atena 2004, inotatorul de 23 de ani din Baltimore a devenit sportivul cu cele mai multe medalii de aur castigate la jocurile olimpice. (G.M.P.)
Cunoscutul sprinter jamaican este furios. Detinator, de-a lungul vremii, a doua recorduri mondiale pe 100 de metri, Asafa Powell este o adevarata legenda in tara sa. Din 2005 incoace, el a doborat recordul detinut de americanul Justin Gaitlin, 9.77 secunde, si l-a imbunatatit, apoi, coborandu-l pana la 9.74. Conationalul si rivalul sau, Usain Bolt, a reusit un fenomenal 9.72. De cand e la Jocurile Olimpice de la Beijing, Powel a tot fost supus testelor antidoping. „Am dat atata sange incat nu stiu daca mi-a mai ramas cat sa alerg o singura data suta de metri”, a declarat, necajit, Powell. El s-a plans de controale numeroase, de timpul si de energia pierdute. (G.M.P.)
TIR, skeet, preliminarii, 04.00-08.00: Lucia Mihalache TIR, skeet, finala, 10.00-10.45: Lucia Mihalache TENIS DE MASA, turneul pe echipe, preliminarii, 05.00-17.30: Daniela Dodean, Elizabeta Samara, Iulia Necula INOT, 200 m spate, semifinale, 05.18-05.27: Razvan Florea INOT, 50 m liber, preliminarii, 13.30-13.58: Norbert Trandafir INOT, 800 m liber, preliminarii, 14.03-14.36: Camelia Potec INOT, 100 m fluture, preliminarii, 14.40-15.14: Stefan Gherghel GIMNASTICA, concursul individual compus, 06.00-08.30: Razvan Selariu si Daniel Popescu JUDO, cat. 100 kg, 13.00-14.30: Daniel Brata BOX, cat. 64 kg, turul II, 14.00-16.00: Ionut Gheorghe
Reprezentativa feminina de handbal a Romaniei, singurul sport de echipa de la noi calificat la Jocurile Olimpice de la Beijing, si-a facut, pana acum, treaba. Jucatoarele pregatite de selectionerul Gheorghe Tadici si de „secundul” acestuia, Dumitru Musi, au obtinut trei victorii din tot atatea partide. Cea mai pretioasa, ultima, 34-26 in fata Frantei. Practic, „tricolorele” au nevoie de inca doua succese, contra Braziliei si, mai ales, a Norvegiei, pentru a pleca in grupele principale cu patru puncte ca zestre. Asa se poate evita Rusia, pana-n finala, celelalte adversare, Germania, Coreea sau Ungaria, fiind sub Romania, ca valoare. Sa notam si surprinzatoarea victorie a Islandei, 33-29, la masculin, contra Germaniei, campioana mondiala. (G.M.P.)
Alexandru Bodnar, reprezentant al tarii noastre la tir cu arcul, a fost eliminat in „16-mile” probei de arc recurbat. Toti luptatorii au parasit competitia in care va mai concura doar Estera Dobre. Razvan Florea s-a calificat in semifinalele probei de 200 m spate, iar Camelia Potec se straduieste sa ajunga-n finala la 8.000 m liber. Altfel, echipa feminina de tenis de masa a Romaniei a dispus cu 3-0 de cea a Germaniei. (G.M.P.)
Primul medaliat al natatiei chineze, Zhang Lin, argint la 400 m liber, are doi tizi. Zhang Lin care concureaza la canotaj si Zhang Lin, un celebru disident chinez, scriitor pe internet, luptator pentru libertatile civile in China comunista. (G.M.P.)