NEOBISNUIT. Echipamentul in care a concurat atleta din zona Golfului Persic a fost realizat special de o firma din Australia, astfel incat sa i se vada doar palmele si fata SOCANT. Roqaya s-a rugat in Cuibul de pasare ca intr-un loc sfant, lipindu-si fruntea de pista Amestec. Roqaya Al-Gassra, o atleta din Bahrain, a concurat cu trupul acoperit si s-a aplecat sa se roage pe pista, imediat dupa terminarea cursei de 200 de metri George-Mihail Parvan In timpul Jocurilor Olimpice, chiar si razboaiele se opresc. Acesta a fost spiritul in care, de la 1896 incoace, Pierre de Freddy, baron de Coubertin, a redat omenirii jocurile olimpice moderne. Nu sunt admise amestecul politicii, a niciunui fel de influente, nu se fac discriminari pe baza de rasa, sex, religie, apartenenta la diverse culturi ori societati. Fundamentalismul, indiferent de unde ar proveni, este incompatibil cu Jocurile Olimpice. Ca atare, nici Roqaya Al-Gassra, o sportiva originara din Bahrain, sultanatul condus de unul dintre cei mai bogati oameni din lume, n-ar fi avut dreptul sa-si afiseze hijab. Acel vestmant care nu lasa sa se vada decat fata si mainile unei femei. In fapt, ar fi vorba, dupa cum sustin cei care imbratiseaza Coranul, despre „cel mai legal sistem de afirmare a identitatii si moralitatii islamice din partea femeilor”. Chinezii, popor chinuit de un sistem totalitar, care-i apasa pe oameni din toata partile, au vazut multe si nu se mai mira din orice. Ei bine, aparitia atletei Al-Gassra, cu un echipament ce-i lasa la iveala doar palmele si fata, a socat. Iar reactia acesteia, dupa ce s-a calificat in semifinale, a redus, pur si simplu, la tacere pe toti cei ce au privit. S-a asezat in genunchi, a facut matanii, s-a rugat, si-a lipit fruntea de pista. De buna seama ca fiecare e liber sa se manifeste cum crede de cuviinta. Insa preceptele religioase fundamentaliste n-au nimic de-a face cu libertatea. Cu Jocurile Olimpice, cu atat mai putin.
LUPTE LIBERE, cat. 120 kg, preliminarii, 04.30-08.00: Rares Chintoan LUPTE LIBERE, cat. 120 kg, recalificari, 11.00-12.00: Rares Chintoan TENIS DE MASA, turneul de simplu, turul 3, 07.00-11.00: Adrian Crisan TENIS DE MASA, turneul de simplu, turul 4, 15.00-17.00: Adrian Crisan KAIAC-CANOE, canoe 1.500 m, semifinale, 11.00-11.12: Florin Mironcic KAIAC-CANOE, canoe dublu 500 m, semifinale, 12.00-12.02: Ionut Chirila si Andrei Cuculici HANDBAL, turneul feminin, locurile 5-6, 09.15-10.30: ROMANIA – Franta ATLETISM, 20 km mars, finala, 04.00-07.00: Ana Maria Groza ATLETISM, aruncarea sulitei, finala, 14.20-15.50: Felicia Tilea-Moldovan
Cotata drept a treia favorita la castigarea titlului olimpic, singura reprezentanta a sporturilor de echipa de la noi, nationala feminina de handbal a capotat, din nefericire, lamentabil, fiind invinsa de Ungaria, 34-30. Ca urmare, jucatoarele conduse inca de pe banca de Gheorghe Tadici , se zbat, azi, sa salveze ce se mai poate. Romancele intalnesc in aceasta dimineata Franta, echipa pe care au zdrobit-o in grupa, 34-26, dar care a pierdut calificarea in semifinale la doar un singur gol, 31-32, in fata Rusiei, campioana mondiala. Pentru un loc in finala se lupta Rusia cu Ungaria si Norvegia contra Coreei. La masculin, Franta – Croatia e prima semifinala, Islanda – Spania, cea de-a doua. (G.M.P.)
Ucraineanca Ludmila Blonska a reusit sa cucereasca medalia de argint la heptatlon. Dupa verificarea probelor recoltate la testul anti-doping, s-a dovedit ca ex-sovietica a inselat. Ea a fost depistata ca a folosit un steroid anabolizant, motiv pentru care a fost descalificata si medalia i-a fost retrasa. Americanca Hyleas Foutain a ajuns pe locul 2, rusoaica Tatiana Sernova a prins bronzul. (G.M.P.)
Sportivul Rohullah Nikpai, care a concurat la categoria 58 de kilograme, a reusit sa cucereasca locul trei, la taekwon-do. El a adus Afganistanului prima medalie la Jocurile Olimpice. Cel mai bun rezultat anterior era locul 5, obtinut de Mohamed Ebrahimi la Jocurile Olimpice Roma 1964. (G.M.P.)
Serbia si Muntenegru au completat tabloul semifinalistelor la polo. Prima echipa va intalni nationala Statelor Unite ale Americii, in timp ce celelalte doua reprezentante ale fostei Iugoslavii se vor bate pentru un loc in finala. (G.M.P.)
In turneul masculin s-au stabilit primele formatii ce se vor intrece in semifinala. E vorba de Lituania, care a invins, 94-68, China, si de Spania, 72-59 cu Croatia. In celelalte „sferturi”, SUA – Australia, Argentina – Grecia. (G.M.P.)
Vicecampion olimpic in proba de 100 de metri fluture, dupa un imens scandal si un viguros protest al Serbiei, inotatorul sarb a fost primit ca un erou in capitala tarii sale. Intrecut doar cu o sutime de secunda, la fotografie, de celebrul american Michael Phelps, Milorad Cavic a adus prima medalie Serbiei, dupa completa destramare a fostei Iugoslavii, acum doi ani. (G.M.P.)