Consumul moderat de cofeină - între două şi patru ceşti de cafea pe zi - nu este contraindicat pentru sănătate, însă o cantitate mai mare poate avea efecte nedorite: insomnie, nervozitate, ba chiar, în unele cazuri, cei care au băut prea multă cafea ajung să audă sunete care nu există. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă o listă de simptome care apar în cazul abuzului de cofeină.
PREA MULTĂ CAFEA | SIMPTOME. În cantităţi moderate, cofeina poate fi benefică pentru sănătate. Această substanţă stimulează sistemul nervos central, atenuează oboseala, îmbunătăţeşte nivelul de atenţie şi concentrare, dar şi performanţa fizică. Dacă, însă, doza de 200-300 de miligrame pe zi (echivalentul a maximum patru ceşti de cafea) este depăşită, există situaţii când apar simptome nedorite.
Pe lista acestora figurează insomnia, nervozitatea, agitaţia, anxietatea, iritabilitatea, tulburările gastrointestinale, precum şi tremorul muscular. Există oameni care au sensibilite la cofeină şi care manifestă aceste simptome chiar şi după consumul unei cantităţi mici de cafea sau ceai.
Mai ales cei care nu beau cafea în mod regulat tind să fie mai sensibili la efectele negative, susţin specialiştii. Alţi factori pot include masa corporală, vârsta, administrarea de diverse medicamente, diverse probleme de sănătate. Cercetările sugerează că bărbaţii ar fi mai sensibili la efectele cofeinei decât femeile.
PREA MULTĂ CAFEA | SIMPTOME. Cercetătorii unei universităţi din Australia au descoperit că prea multă cafea poate induce halucinaţii auditive. Ei au folosit aproximativ 90 de subiecţi cărora le-au dat să bea câte cinci căni de cafea şi i-au pus apoi să asculte un aşa numit „zgomot alb” (un fâşâit sau un bâzâit continuu) sugerându-le că pe fundalul zgomotului respectiv s-ar auzi melodia „White Christmas” a lui Bing Crosby. În realitate, nu era nicio melodie în afară de zgomotul alb. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre cei testaţi au susţinut că au auzit respectiva melodie în timpul experimentului.
Anumite medicamente, dar şi suplimente pe baza de plante pot interacţiona cu cofeina. Unele antibiotice – ciprofloxacina şi norfloxacina (medicamente antibacteriene) pot interfera cu absorbţia (descompunerea) cofeinei. Astfel poate creşte durata pe parcursul căreia cofeina rămâne în organism, amplificând efectele sale nedorite.
De asemenea, teofilina – un bronhodilatator care contribuie la dilatarea căilor respiratorii prin relaxarea muşchilor din jur – dacă este utilizată concomitent cu alimente sau băuturi cofeinizate, poate provoca reacţii adverse cum ar fi: greaţă, vărsăturile şi palpitaţii ale inimii. La rândul ei, echinaceea – supliment pe bază de plante care este folosit pentru prevenirea răcelilor sau a altor infecţii – poate mări concentraţia de cofeină din sânge şi poate intensifica efectele neplăcute ale acesteia.
PREA MULTĂ CAFEA | SIMPTOME. Pe termen lung, prea multă cafea afectează felul în care funcţionează organismul. De exemplu, deşi consumul moderat de cafea ajută ficatul să cureţe organismul de toxine, cantităţile mai mari de cofeină îi pot afecta funcţiile. Cofeina stimulează inima, făcând-o să bată mai repede şi crescând tensiunea arterială. Totodată, prea multă cafea măreşte riscul de a face osteoporoză.