Tot mai multe persoane sustine ca fostul mare jucator Gica Popescu, care a primit trei ani de inchisoare in Dosarul Transferurilor, ar trebui gratiat. Mihai Bendeac crede insa contrariul.
Actorul crede ca, daca Gica Popescu ar fi un om ca oricare altul gratierea nici nu s-ar lua in calcul. In plus, sustine Bendeac, fostul mai fotbalist a fost recompensat cu sume mari de bani pentru rezultatele care au adus onoare Romaniei.
„Din ce in ce mai insistent, exista o presiune in sensul gratierii lui in baza performantelor sportive (de necontestat) ce au adus, fără îndoială, servicii imaginii României la nivel global. Corect. Dar nu cumva tocmai asta constituie, paradoxal sau nu, o circumstanta agravanta? Am sa va explic de ce.
Profesia de fotbalist, precum si cea de actor, muzician sau creator de moda, are avantajul de a fi in lumina reflectoarelor. Meritul nu aparţine insa fotbalistului. Asa e realitatea. Exista mai multi microbisti decat pasionati de fizica cuantica.
Unii se nasc talentati pentru asta. Alţii sunt ceasornicari extraordinari. Alţii sunt sahisti de excepţie. Nu este vina lor ca cinematografia, teatrul, televiziunea sau radioul sunt medii unde anumite activităţi au o pondere infinit mai mare. Printre ele, fotbalul.
Dar oare Gica Popescu este un erou? Sau doar un om care si-a făcut datoria impusă de profesia pe care a imbratisat-o? Cu ce este mai presus Gica Popescu decât un brutar talentat care îşi respecta si iubeste clienţii, oferindu-le produse exceptionale?
Gica Popescu are o cariera de respectat. Pentru care, insa, a fost REMUNERAT! El a fost plătit ca sa joace fotbal. Atât la echipele de club, cât si la echipa naţionala. Sigur, la echipa naţionala, cu sume insignifiante fata de Barcelona sau Galatasaray. Dar exista un interes legitim atunci cand activezi in echipa naţionala si joci la campionate mondiale, unde eşti văzut, remarcat si, eventual, curtat de către marile cluburi. De ce spun ca Gica Popescu are, mai mult decât ceilalţi condamnati, circumstanta agravanta?
Fiindcă notorietatea, gloria, celebritatea, nu sunt, nu trebuie sa fie, nişte privilegii cu beneficii egocentriste. Căci dacă pe brutar sau pe ceasornicar nu-i cunoaşte nimeni, pe Gica Popescu îl cunosc toţi.
Si asta, prieteni, devine o obligaţie. Constiinta este cea care te impinge sa foloseşti notorietatea pentru a oferi un exemplu. Pentru a redresa aceasta planeta in care miliarde de oameni mor de foame, in timp ce alţii construiesc catedrala de sute de milioane de euro.
Sa foloseşti faptul ca eşti celebru pentru a transmite mesaje pline de umanitate, de pacifism. Sa fii un exemplu. Pentru asta. Nu pentru bisnita alături de nişte mafioti. Pe de alta parte, dacă brutarul sau ceasornicarul ar fi făcut bisnita si ar fi fost condamnati, ne era egal cu zero si nu ar fi ştiut nimeni. Fiind Gica Popescu, o lume întreaga a auzit in aceste zile despre România…
De asta consider eu ca, deşi pedeapsa este oarecum exagerata, circumstanta gloriei si profesionalismului desavarsit este una , repet, agravanta, nu atenuanta”, a scris Bendeac pe blogul personal.
Gica Popescu a primit trei ani si o luna de inchisoare
Chiar daca sustinatorii lui Gica Popescu au solicitat gratierea lui Gica Popescu, legea este foarte clara in acest sens: cererea nu poate fi facuta decat de catre rude de gradul 1, si asta abia dupa ce instanţa îşi motivează decizia de condamnare.
Citeste si:
Mihai Bendeac a facut public cel mai MURDAR secret al lui. N-o sa-ti vina sa crezi pe cine iubeste
C.V.