Primii magicieni au ajuns in Romania acum mai bine de 130 de ani, cand iluzionistii faceau senzatie in targurile si balciurile organizate in marile orase. Ulterior, iluzionismul s-a dezvoltat din ce in ce mai mult, fiind practicat de tot mai multi, care, cu timpul, au inceput sa-si creeze propriile numere de magie, adaptate la posibilitatile tehnice ale vremii. Evident, odata cu acestia au aparut si primii sarlatani, care au cautat sa-si convinga publicul ca detin puteri paranormale, reusind in acest fel sa obtina, prin inselatorie, sume mari de bani.
Magia a aparut pentru prima oara in urma cu aproximativ 5.000 de ani, in Egiptul Antic. Era o forma de sarlatanie extrem de eficienta, folosita de preotii vremii care convingeau astfel populatia de puterile lor supranaturale si intareau credinta oamenilor in zei. Spectacolele de iluzionism intr-o forma apropiata de cea cunoscuta astazi au aparut insa acum cateva sute de ani si aveau loc in piete sau balciuri. Cu timpul, aceasta arta s-a mutat in circuri si de acolo pe scenele marilor sali de spectacole. Unul dintre cei mai cunoscuti iluzionisti, la nivel modial, a fost Harry Houdini, pe numele sau adevarat Erik Weisz, care a trait in perioada 1874-1926 si care s-a remarcat, in special, cu numerele sale de evadare.
Celebrul magician Leonard Iozefini scrie in cartea lui „Misterele Magiei” ca iluzionismul, ca arta practicata in stil profesionist, a ajuns in Romania foarte tarziu, in jurul anului 1880, fiind adus de un german, Samuel Berlahm, care presta sub numele de scena Berlachini. Ulterior, in 1913, un medic indian avea, la randul sau, sa faca senzatie in salile de spectacole romanesti. Este vorba despre doctorul Mary King, ajuns in tara noastra in timpul razboiului, impreuna cu o comisie medicala. „Indianul King s-a stabilit in tara noastra, unde a realizat, in teatre si sali mari, spectacole integrale de magie. Acesta a fost, de altfel, mentorul tatalui meu, Iozif Aurel, devenit cunoscut publicului larg sub numele de Iozefini. Pe langa notorietatea sa de magician, tatal meu s-a remarcat si ca actor, scriitor, scenarist si director, timp de 20 de ani, al Circului de Stat”, ne-a declarat Leonard Iozefini.
Revenind insa la evolutia numerelor de magie, acestea s-au perfectionat continuu, odata cu tehnica. Potrivit lui Iozefini junior, daca acum 50 de ani o carte era scoasa dintr-un pahar dupa ce era trasa cu o ata, acum numarul se face infinit mai simplu, cu un dispozitiv controlat de la distanta, cu telecomanda. „Nu exista miracole, exista doar trucuri bine facute. Toate aparitiile si disparitiile miraculoase au, in realitate, o explicatie cat se poate de naturala”, a mai spus magicianul. In plus, acesta a atras atentia in legatura cu faptul ca, desi gradul de informare a publicului este incomparabil mai mare decat in trecut, exista inca asa-zisi magicieni care nu sunt decat niste sarlatani. Acestia pretind ca au puteri paranormale si, la nivelul anului 2012, reusesc sa pacaleasca publicul cu trucuri simple.
A scris o carte despre magie
Pentru a alunga orice dubiu vizavi de faptul ca magia este doar o arta si nu o manifestare paranormala, Leonard Iozefini a publicat o carte in care explica cum se fac trucurile si prezinta in detaliu felul cum se pot face, de catre oricine, numere simple de iluzionism.