Cine are impresia ca traditiile romanesti nu au ajuns departe, se insala amarnic! Au ajuns pana in statul Huston (SUA), unde o familie de rromi a facut o nunta ca la carte, cu hora in curte, cantecul si gatitul miresei, totul fiind animat de Liviu Guta.
Sunt multi romani care au incercat sa se debaraseze de traditii, atunci cand vine vorba despre nunti, preferand, cei mai moderni dintre ei, sa imprmute din obiceiurile occidentale, chiar americane, cu ceremonii in aer liber, spre exemplu.
Dar iata ca romanii plecati in strainatate isi doresc cu ardoare ca, in cele mai importante momente din viata lor, sa aduce in casele lor din traditiile romanesti, pentru a diminua, astfel, dorul de casa, si pentru a se simti mai aproape de obarsie. Este si cazul unei familii de rromi stabilite in Huston, America, mirii Liliana Ana Maria Barbu si Marcel Norris, care au roganizat o nunta ca la carte, de nparca s-ar fi aflat intr-un sat pitoresc din Romania.
Au petrecut pe ritmuri orientale pana in zori
Am spus sat pentru ca au pastrat absolut toate traditiile specifice unui astfel de eveniment, precum gatitul miresei, ruperea turtei, cantecul miresei si galeata cu apa in care se pun bani pentru sporul casei.
Si, asa cum se cuvenea, atmosfera a fost intretinuta de un artist roman, cel ales de catre miri si de catre nasi, doua familii de romani, fiind Liviu Guta. Artistul s-a aratat mai mult decat incantat de aceasta propunere si s-a simtit foarte bine la petrecere:
“A fost extraordinar. Eu ma simt foarte bine sa cant pentru romani, oriunde s-ar afla ei. Iar la aceasta nunta chiar am fost primit foarte bine si am fost tratat ca un rege. Oamenii foarte prietenosi si amabili”, a povestit Liviu, pentru CANCAN.ro.
La petrecere s-au consumat fripturi si sarmale
Nu numai datinile respectate la nunta au fost cele specific romanesti, ci si meniul de la nunta. AStfel, la petrecere au fost peste 200 de invitati, cheful desfasurandu-se intr-una dintre cele mai luxoase sali de evenimente din Huston. Dincolo de aperitivele specific, cu mezeluri si branzeturi fine, meniul a cuprins preparate traditionale, precum fripturile si sarmalutele cu mamaliga, smantana si ardei iute.
Dana Enache