Vineri, a avut loc la Cluj inaugurarea BineBucatariei - o bucatarie semi-profesionala amenajata in sediul Asociatiei DownCER din Cluj, unde tinerii cu sindrom Down invata sa prepare bunatati si, astfel, sa devina mai independenti.
Invitatul special a fost castigatorul MasterChef 2012, Petru Buiuca.
Petru, ajutat de beneficiarii asociatiei, a gatit patru feluri de pizza, prajituri si salata de fructe.
BineBucataria este un proiect realizat de Asociatia DownCER cu sprijinul voluntarilor BCR din Cluj.
Ei au castigat o finantare de 3.000 de euro in urma unei competitii interne pentru angajatii bancii, bani cu care au transformat o fosta camera de depozitare intr-o bucatarie, utilata cu mobilier specializat, cuptoare, hote, frigider, mese, ustensile si vesela.
Proiectul a fost castigator pentru ca are impact pe termen mediu si lung si pentru ca aduce o imbunatatire reala in viata beneficiarilor.
„Sunt foarte bucuros ca am putut sa imi pun pasiunea pentru gatit in slujba unei cauze nobile. Eu cred ca mancarea buna este un limbaj universal, care trece peste orice fel de bariere, iar gatitul e una dintre cele mai frumoase moduri de a-i aduce pe oameni impreuna”, a spus Petru Buiuca.
„Pentru multi dintre noi, gatitul e ceva banal, dar pentru tinerii cu sindrom Down e un pas important catre o viata mai independenta. In BineBucatarie, tinerii nostri vor urma cursuri saptamanale de nutritie si de gatit. In primele luni, vor invata notiuni de baza despre alimente dar si despre cum se folosesc ustensilele si aparatele din dotarea bucatariei. Ulterior, vor fi incurajati sa prepareretete simple. La final, ne dorim ca ei sa poata sa gateasca singuri pentru colegii de la centru sau pentru familia lor”, a spus Nela Adriana Avram, vicepresedintele Asociatia Down – Centrul Educational Raluca.
Inaugurarea BineBucatariei a fost un eveniment marca Bursa Binelui, singura platformaonline din Romania care permite donatiile fara comisioane, incurajand astfel donatorii care vor sa participe cu sume mici (5, 10 lei) la o cauza.
R.N.