A venit vara, ciresele s-au ieftinit si toata lumea isi permite acum sa faca o placinta cu fructele atat de gustoase care in timpul iernii au preturi prohibitive.
Chef Sorin Bontea dezvaluie pentru admiratorii sai si pasionatii de bucatarie reteta de placinta cu cirese si inghetata, un desert racoritor, de vara.
„Pentru aluat folosesc 2 cani jumatate de faina, 1 lingurita de sare, un pachet de unt taiat cubulete, 2 oua si 4 lingurite de apa. Se amesteca faina cu sarea, se adauga untul, se amesteca, se adauga ouale, apa, cat sa se lege coca, se framanta bine si se da la rece cam jumatate de ora. Intre timp, se pregateste umplutura: un sfert de pachet de unt, cirese fara samburi, 50 ml de brandy, 100 ml de vin de Porto, zahar in functie de cat de dulce vreti sa iasa (sfatul meu este sa fie totusi un pic acrisor, tinand cont ca este vara si avem nevoie de ceva racoritor).
Intr-o cratita nu foarte incinsa se pune untul, se adauga ciresele, zaharul, se pune vinul, se lasa sa se evapore, iar spre sfarsit de adauga brandy-ul si se mai lasa sa fiarba cam 2 minute, cat sa se evapore putin si acesta. Ciresele nu trebuie sa se farame, sa se piseze, e de preferat sa ramana intregi. Se scoate coco de la rece si se imparte in doua. O parte se asaza in forma rotunda de placinta, se intinde pe margine si se ridica putin deasupra marginilor tavei, se unge pe margini cu putin ou, apoi se adauga compozitia de cirese care trebuie sa fie la temperatura camerei. Cealalta jumatate de coca se intinde si se aseaza desupra tavei ac un capac, se preseaza bine pe margini (ca sa nu iasa compozitia), se inteapa cu furculita si se unge cu ou. Se da la cuptor, la temperatura potrivita, pana se rumeneste. Cand e gata, se taie in triunghiuri si se serveste calduta, cu inghetata de vanilie alaturi. Puteti inlocui ciresele si cu alte fructe, dupa preferinta”, a declarat Sorin Bontea pentru PRO TV Magazin.