Tribunalul Bucuresti a facut publica, in urma cu cateva ore, motivarea deciziei de arestare a afaceristului Nicola, precum si a celorlalti evazionisti acuzati ca ar fi pagubit statul cu 40 de milioane de euro anual.
Magistratii care au analizat dovezile stranse la dosar au concluzionat ca liderul clanului „Butoane”, Octavian Grecu, libanezul Nicole Saikaly (Nicola), ginerele senatorului Cezar Magureanu, Gazdac Sorin si ceilalti inculpati au pus la punct un mecanism ingenios de facut profit, care s-a intins ca o caracatita in stalele vecine, exploatand chiar si criza economica. Mai exact, acest „grup criminal organizat” a speculat instabilitatea pietelor si a institutiilor bancare, se arata in motivarea deciziei de arestare preventiva.
Din punct de vedere legal, cei trei, care se afla in arest de mai bine de o saptamana, se afla in situatia in care risca o pedeapsa mai mare de patru ani pentru faptele puse in sarcina lor, ceea ce justifica luarea masurii arestarii preventive, au aratat magistratii. In plus, ei prezinta pericol concret pentru ordinea publica. „Referitor la pericolul concret pentru ordinea publica pe care l-ar prezenta lasarea in libertate a inculpatilor, o prima observatie care se impune a fi facuta este aceea ca, desi nu se confunda cu pericolul social al faptelor banuit comise, aceasta forma de pericol nu poate fi analizata si apreciata distinct de pericolul social – abstract dar, mai ales, concret – al faptei penale imputata infractorului. Astfel, intre cele doua forme de pericol exista o stransa legatura, astfel ca mijloacele de proba ce dovedesc presupusa activitate infractionala reliefeaza si pericolul pe care il prezinta lasarea in libertate a inculpatilor. De asemenea, se constata ca inculpatii sunt cercetati pentru infractiuni cu un grad de pericol social deosebit de ridicat, ce rezulta nu numai din limitele mari de pedeapsa stabilite de legiuitor, ci si din modalitatile si imprejurarile concrete de savarsire a faptelor, modul in care acestia au actionat – in mod organizat, avand fiecare un rol bine determinat la nivelul fiecarui segment al activitatii infractionale”, se arata in motivarea deciziei de arestare.
Judecatorii amintesc de amploarea infractiunilor, care au dus la prejudicii uriase cauzate statului roman, calculat la proximativ 40 de milioane de euro anual. „In aprecierea acestei ultime conditii se au in vedere gravitatea faptelor si imprejurarile concrete de savarsire a acestora, caracterul activitatii infractionale, de natura a aduce mari prejudicii bugetului statului, comiterea acesteia in mod organizat, implicand activitati desfasurate si pe teritoriul altor state, fapt de natura a ingreuna, daca nu chiar a impiedica descoperirea si tragerea la raspundere penala a tuturor participantilor. In acest sens, nu pot fi nesocotite realitatile sociale, ordinea publica trebuind a fi inteleasa si ca reactie a cetatenilor in raport de comiterea faptelor de natura penala, sentimentul de insecuritate creat in randul opiniei publice ca justitia, cei care concureaza la infaptuirea ei, nu actioneaza indeajuns impotriva infractionalitatii, sanctionand prompt si eficient mai ales infractiunile economice, recrudescente in societatea contemporana, din categoria carora fac parte si cele imputate inculpatilor”, au mai aratat judecatorii Tribunalului Bucuresti.
Magistratii care au analizat dovezile stranse la dosar au concluzionat ca liderul clanului „Butoane”, Octavian Grecu, libanezul Nicola, ginerele senatorului Magureanu si ceilalti inculpati au pus la punct un mecanism ingenios de facut profit, care s-a intins ca o caracatita in stalele vecine, exploatand chiar si criza economica. „Pericolul concret pentru ordinea publica rezulta, asadar, din modalitatea de comitere a pretinselor infractiuni care este una elaborata, inculpatii lucrand pe paliere bine determinate, cu atributii concrete, aceasta in actualele conditii de instabilitate financiar – bancara pe piata globala, in conditiile crizei economice mondiale, care da posibilitatea gruparilor din sfera criminalitatii economico-financiare sa speculeze instabilitatea si insecuritatea pietelor si a institutiilor bancare, dar si din cresterea alarmanta a acestui gen de infractiuni in conditiile socio-economice actuale. Un alt aspect deosebit de important avut in vedere la conturarea gradului de pericol social al faptelor retinute in sarcina inculpatilor il constituie suma substantiala cu care se presupune ca au pagubit bugetul consolidat al statului (n.r. 40 de milioane de euro anual). Arestarea faptuitorilor trebuie sa constituie un act de descurajare a comportamentului infractional”, sunt de parere magistratii. „Tribunalul mai retine ca anumite infractiuni, prin gravitatea lor deosebita, modalitatea de comitere si prin reactia publicului la savarsirea lor, pot sa suscite o tulburare sociala de natura sa justifice o detentie provizorie, pericolul pentru ordinea publica fiind suficient sa existe chiar si numai in zona perceptiei societatii asupra manierei in care autoritatile actioneaza pentru stoparea fenomenului infractional, in scopul de a descuraja eventuale alte comportamente ilicite similare si in scopul de a restaura increderea in actul de justitie.”, au mai aratat judecatorii.
Relatia Ginei Pistol cu mama iubitului ei s-a lasat cu urmari: „Ma doare-n fund de ce zic oamenii”