Desi numarul unic pentru apeluri de urgenta ar trebui sa fie folosit numai atunci cand este necesara interventia fortelor specializate, brasovenii au facut o adevarata pasiune din a vorbi cu operatorii de la 112. Asa s-a ajuns ca doar 20% din apeluri sa fie probleme reale, iar restul false, majoritatea glume ale unor copii plictisiti sau ale unor barbati bine afumati.
Anul trecut, dintr-un total de 640.000 de apeluri inregistrate de dispecerii serviciului telefonic de urgenta 112 din Brasov peste 510.000 au fost false, adica aproape 80%. Cei care dau cel mai mult de lucru operatorilor sunt copiii, dar si barbatii, in special cei aflati in stare avansata de ebrietate. Potrivit dispecerilor, copiii suna mai ales dimineata, in pauzele dintre ore, anuntand accidente auto imaginare sau scandaluri inexistente. Nu de putine ori, la 112 suna si barbati bine chercheliti, care vin cu texte gen „Alo, am vazut o gaina beata pe strada si are o privire rea” sau „Alo, 112? Am nevoie de sex!”, apoi spun si cum vor sa faca dragoste in cuvinte care nu pot fi amintite aici.
Recordmani la apeluri false
La 112 se inregistreaza zilnic, in medie, circa 2.000 de apeluri, dar recordul absolut il detine un barbat care a sunat intr-o singura zi de 700 de ori, doar ca sa se distreze. Potrivit dispecerilor, in „topul” din 2010 mai figureaza doi apelanti „fideli” ai 112, care au sunat la numarul de urgenta de 2.000, respectiv 1.500 de ori, e drept, pe durata intregului an. Este bine de stiut ca persoanele care suna fara un motiv real la 112 risca amenzi de la 500 la 1.000 de lei. In plus, persoanele aflate realmente in pericol nu pot lua legatura cu politia, pompierii sau cu ambulanta din cauza glumetilor care tin liniile ocupate.