Şefi de stat şi alţi politicieni de rang înalt, miliardari, printre care şi români, se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăţi offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale, arată o anchetă jurnalistică efectuată în comun de 107 instituţii media. Acestea au reuşit să intre în posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societăţi panameze de consultanţă, documente denumite acum generic ”Panama Papers”.
UPDATE 14.20
Site-ul crji.org a intocmit o listă cu persoanele care au apărut în colecţia de date OffshoreLeaks, printre aceştia aflându-se şi români. Cristi Borcea este unul dintre ei. Afaceri off-shore: Ebelle International Inc. (23 iulie – 18 decembrie 2008) Firma a fost radiată pe 18 decembrie 2008.
UPDATE 12.20
Numele miliardarului israelian Beni Steinmetz, cu o avere de peste 2 miliarde de dolari, considerat ”unul dintre cei mai bogaţi pământeni”, apare în scandalul Panama Papers. Omul de afaceri este anchetat în România în dosarul retrocedărilor ilegale în care sunt implicaţi Paul de România şi Remus Truică. Potrivit riseproject.ro, acesta ar fi folosit firmele înfiinţate de Mossack Fonseca pentru a controla afaceri în ţara noastră. Steinmetz, a cărui firmă, BSG Resources, este cel mai important acţionar în proiectul aurifer de la Roşia Montană, a fost implicat, prin aceeaşi companie, şi în scandalurile legate de rafinăriile RAFO Oneşti şi Dărmăneşti. Primul proprietar la RAFO a fost Corneliu Iacobov, fost politician PSD, supranumit “Împăratul Moldovei”, acum la puşcărie tocmai pentru afacerile desfăşurate cu rafinăria din Oneşti. Şi numele său apare în arhivele din Panama. El a cumpărat tot de la firma de avocatură Mossack Fonseca compania Ayalex Investments Ltd din insulele Seychelles. Ayalex fusese înfiinţată de avocaţii din Panama City cu aproape un an înainte. În Ayalex, Iacobov este acompaniat de sora sa, Gabriela Cora Nistor. Firma are ca obiect de activitate: deschiderea de conturi bancare şi desfăşurarea de afaceri inclusiv cu terenuri şi proprietăţi imobiliare în Emiratele Arabe Unite. “Procurorii români nu au dat însă de urma acestei firme care ar putea deţine o parte din averea secretă a lui Iacobov. Băcăuanul a fost condamnat să plătească 19 milioane de lei către RAFO însă nu este clar dacă rafinăria a recuperat această sumă de la fostul politician”, scrie Rise Project. Patroni la RAFO şi Dărmăneşti au mai fost Marian Iancu şi Ovidiu Tender.
Iancu a folosit pentru a prelua RAFO inclusiv o firmă înfiinţată de Frank Timiş. De asemenea, Marian Iancu a vândut, la mijlocul anilor 2000, pe când era în arestul Poliţiei Capitalei, majoritatea acţiunilor RAFO către un consorţiu de firme reprezentate de un misterios investitor israelian din Ucraina pe nume Uri Bider. Acesta era faţa unui grup de firme cu acţionari ascunşi care a condus RAFO în următorii ani. Bider apare şi el în documentele din Panama, conectat direct la interesele lui Steinmetz. În noiembrie 2003, BSG Resources, firma lui Steinmetz, a activat o corporaţie în Cipru numită Raglam Overseas Ltd şi i-a dat lui Uri Bider împuternicire pentru finalizarea unei afaceri în Ucraina.
Birourile casei de avocatură Mossack Fonseca au depozitat în ultimele două decenii şi secretele unor mari afaceri din România. Avocaţii şi colaboratorii firmei panameze au furnizat zilnic servicii de consultanţă, înfiinţând pe bandă rulantă companii offshore în Seychelles, Insulele Virgine Britanice, Bahamas, Niue şi în alte jurisdicţii netransparente şi cu fiscalitate blândă. Ani la rând, casa de avocatură a camuflat interesele unor oligarhi şi afacerişti influenţi care au acaparat companii strategice din industria românească şi au exportat apoi profiturile în paradisuri fiscale. Documentele analizate de reporterii RISE Project arată şi o altă faţă a acestei lumi secrete: oameni simpli care din lipsă de bani sunt dispuşi să lucreze pentru firme care furnizează servicii offshore, asumându-şi rolul de paravan pentru alte afaceri controversate.
Frank Timiş se află pe listă
Baza de date a firmei Mossack Fonseca arată, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinăriei Rafo Oneşti şi ce legături a avut el cu zăcămintele aurifere de la Roşia Montană. Vasile Frank Timiş, iniţiatorul afacerii Roşia Montană, a apelat şi el la aceiaşi avocaţi din Panama City pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor ‘90. Tot în documentele panameze regăsim şi filiera offshore prin care este controlată o altă mină importantă de aur din Munţii Apuseni dar şi alte firme active în extracţia petrolului şi gazelor naturale. Potrivit news.ro, Frank Timiş a folosit firma Castle Europa Limited înfiinţată în Bahamas de avocaţii Mossack Fonseca în afacerile demarate în România în 1997. În sediul firmei de avocatură au fost păstrate secretele celor care au căpuşat un alt combinat petrochimic din România. Documentele îi mai listează pe oamenii-cheie din privatizarea Alro, afacere anchetată de procurori pentru corupţie, şi arată cum s-au reprofilat apoi în alte afaceri cu minerale şi gaze naturale. Alţi afacerişti de top din România, pe care RISE Project îi va prezenta în zilele următoare, au fost clienţii casei de avocatură din Panama.
Secretul premierul Islandei
În Islanda, documentele dezvăluie cum primul ministru Sigmundur David Gunnlaugsson şi soţia sa au deţinut în secret o companie offshore care a investit milioane de dolari în obligaţiuni, în timp ce ţara lor se confrunta cu criza financiară. Când David Gunnlaugsson a devenit premierul Islandei, în 2013, ascundea un secret care i-ar fi putut afectat cariera politică. El şi soţia sa au împărţit acţionariatul unei companii offshore din Insulele Virgine Britanice încă din 2009 când Gunnlaugsson a intrat în Parlament. Câteva luni mai târziu el şi-a vândut acţiunile soţiei pentru un dolar. Compania lor a deţinut obligaţiuni care valorau iniţial milioane de dolari în trei banci gigant din Islanda. Acestea au intrat în colaps în timpul crizei financiare globale din 2008, iar compania sa a devenit creditor în dosare de insolvenţă.
Acoliţii lui Putin
Ancheta îi vizează şi pe cei mai puternici oameni din lume, printre aceştia numărându-se Vladimir Putin. Jurnaliştii au descoperit modul în care partenerii de afaceri ai preşedintelui rus au ascuns miliarde de dolari în bănci şi companii fantomă. Este vorba despre zeci de tranzacţii însumând cel puţin de 2 miliarde dolari, care au fost descoperite în arhiva Mossack Fonseca şi care implică persoane sau companii apropiate lui Putin. În unele cazuri, plăţile suspecte efectuate de acoliţii lui Putin ar putea reprezenta mită pentru eventuale contracte sau ajutoare guvernamentale. Şi fotbalistul argentinian Lionel Messi sau preşedintele suspendat al UEFA, Michel Platini, se află în centrul unei investigaţii privind conturi din Panama.
Lista neagră a SUA
Documentele mai expun companii offshore controlate de către regele Arabiei Saudite şi copiii preşedintelui din Azerbaidjan. Acestea includ, de asemenea, cel puţin 33 de persoane şi companii aflate pe lista neagră a guvernului SUA, acuzate, între altele, de legături de afaceri cu cartelurile mexicane de droguri, cu organizatii teroriste precum Hezbollah sau cu regimuri opresive precum Coreea de Nord şi Iran. Una din aceste companii a furnizat combustibil pentru aeronavele pe care guvernul sirian le-a folosit pentru a-şi bombarda proprii cetăţeni. Familia preşedintelui azer Ilham Aliyev a utilizat fundaţii şi firme din Panama pentru a deţine în secret acţiuni în mine de aur din Azerbaidjan sau în afaceri imobiliare din Londra. Copiii prim-ministrului pakistanez Nawaz Sharif au derulat, de asemenea, la Londra afaceri imobiliare prin companii create de Mossack Fonseca. În multe cazuri, Mossack Fonseca pare să nu realizeze cine sunt de fapt clienţii lor. Un audit intern din 2015 a constatat că aceştia cunoşteau identitatea proprietarilor reali doar pentru 204 companii din cele 14,086 pe care le-au înregistrat în Seychelles, un paradis fiscal din Oceanul Indian. Spre exemplu, autorităţile din Insulele Virgine Britanice au amendat Mossack Fonseca cu suma de 37.500 dolari pentru că au înregistrat o companie la cererea fiului fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, fără a reuşi să identifice conexiunea chiar şi după ce atât tatăl cât şi fiul au fost acuzaţi de corupţie în Egipt.
foto-riseproject