Au trecut trei ani de cand Petru Buiuca a devenit primul MasterChef din Romania, dar amintirile legate de concurs sunt la fel de vii si acum. Pentru prima data de cand a castigat ravnitul trofeu, tanarul bucatar vorbeste deschis despre experienta sa.
A reusit sa isi transforme pasiunea in meserie, avand talentul de partea lui, dar si norocul. Petru Buiuca a devenit un model pentru multi pasionati de bucatarie, dupa ce a reusit sa castige prima editie a MasterChef. La trei ani de cand a cucerit trofeul celebrului concurs culinar, tanarul bucatar a vorbit deschis despre experienta sa. Acesta a dezvaluit ca cel mai important este sa fii pregatit din punct de vedere psihologic, pentru ca atmosfera din casa te poate distruge foarte usor.
Este greu sa rezisti din punct de vedere psihologic
“Din punct de vedere psihologic, daca nu esti pregatit sa tii cu dinti de visul tau, nu are sens. Aprecierea prietenilor de acasa m-a tinut acolo. A ramas celebra expresia ca ‘nu am venit sa imi fac prieteni’, ca dovada ca din tot concursul am ramas cu un prieten si un amic. Este un mediu… din dorinta de a iesi in fata, derapezi. Si mi s-a intamplat sa traiesc efectul acestui derapaj, nu ca am vrut eu sa ies in fata, au vrut altii. Daca te uiti in urma, dupa ani de zile, doar pentru ca ai vrut tu sa epatezi, se simte si acum”, a marturisit Petru.
CITESTE SI
Le da replica fostilor sai colegi de MasterChef
In ciuda faptului ca are un caracter foarte puternic, nici pentru el nu a fost deloc usor. Pe toata durata concursului, cativa concurenti creasera o “bisericuta” impotriva lui Petru, atacandu-l cu fiecare ocazie. Daca pana acum a evitat sa le dea replica, a venit momentul ca tanarul bucatar sa rupa tacerea. Concluzia lui este una simpla: oamenii nu se schimba.
“Cine s-a purtat ca un dobitoc la concurs, a ramas dobitoc. Cine a fost elegant, a ramas elegant. Sunt oameni acolo cu care nu as lucra niciodata in viata mea si nu mi-as deschide nici macar o shaormerie. Este o rezistenta pe care trebuie sa ti-o impui. Te doare degetelul, stai acasa. Te doare capul, nu ne pasa. Si la concurs e la fel. Te doare capul, te-ai zgariat, te-ai taiat, mergi mai departe. Faptul ca ceilalti nu te inghit, felicitari. Suntem 7 miliarde de oameni, e posibil ca 6 miliarde sa nu te placa absolut deloc”, a declarat acesta.
Doua sfaturi pentru actualii concurenti
Din experienta sa, Petru le-a dat cateva sfaturi celor care isi doresc sa devina viitorii MasterChef-i. Cel mai important este sa nu te gandesti in permanenta la trofeu si sa nu visezi ca lunile petrecute in concurs te vor transforma intr-un bucatar profesionist, dupa cum spune chiar el.
“Primul sfat: nu visati prea departe, e bine sa nu te vezi cu trofeul in mana. Personal, mi-am dat seama ca am sanse sa castig concursul cand eram in top 4, pana acolo nu te gandesti la castigat. Pana la top 4 nici nu iti dai seama ce se intampla cu tine. Doar pentru ca e la TV, nu inseamna ca cineva te va trata ca pe o printesa. Ca si in cazul meu, totul e pas cu pas. Al doilea sfat ar fi: daca te inscrii pe ideea ca vei deveni bucatar profesionist, gandeste-te de doua ori inainte. Mi se pare cea mai naiva idee pe care o poti avea, nu devii profesionist dupa aceste concursuri. Eu sunt bucatar. Bucatarii chefi din Romania sunt foarte putini”, a spus tanarul bucatar.
Nu se mai uita la MasterChef
Dupa ce a iesit din concurs, Petru recunoaste ca a evitat sa se mai uite la MasterChef sau la alte emisiuni culinare concurs de la noi. Motivul? Nu gaseste acele lucruri care sa il surprinda, care sa il tina in fata micului ecran.
“La emisiunile de gatit, in general, nu ma mai uit. Nici macar la cele internationale. Inca astept acea editie cu profesionisti, care sa ma faca sa tresar din nou. Pentru amatori, inscrierea la concursuri gen MasterChef este experienta vietii”, a dezvaluit primul MasterChef de la noi.
Aiana Dinu