Suntem atat de ocupati incat am ajuns sa consideram pana si mancatul o pierdere de timp. Dimineata sarim din pat direct in haine si rupem usa spre locul de munca. Anii trec, efectele incep sa se vada. Dai vina pe mediul in care traiesti pentru imbatranirea prematura, dai vina pe stres atunci cand vezi ca ai luat mult prea multe kilograme in plus si nu spunem ca acestia nu sunt factori periculosi pentru sanatatea ta, dar adevaratul inamic este, mai degraba, lipsa micului dejun din viata ta. Cu ajutorul Lygiei Alexandrescu, specialist in nutritie, va explicam esentialitatea alimentelor de la inceputul zilei.
Exista studii si statistici clinice care au pus in evidenta faptul ca adultii si copiii care mananca sanatos dimineata au rezultate si performante mai ridicate la munca sau la scoala, in raport cu persoanele care renunta la micul dejun.
„Acesti oameni obosesc mult mai repede din cauza faptului ca organismul si, in special, creierul lor functioneaza cu resurse energetice limitate. In plus, atunci cand nu mancam dimineata, ni se face foarte foame inainte de pranz si, din lipsa de timp, bem o cafea sau mancam ceva foarte dulce, cat sa pacalim aceasta foame. Senzatia de satietate se va instala doar pentru o scurta perioada, iar la pranz alegerea noastra va fi cu siguranta una nesanatoasa: fast food si dulciuri din abundenta. Nu acelasi lucru se intampla cand incepem dimineata cu o masa sanatoasa care ne va da, cu siguranta, tonus si energie”, ne explica nutritionistul Lygia Alexandrescu.
Dimineata si dieta
Greu de crezut pentru persoanele care tin diete prin infometare, dar micul dejun este esential in curele de slabire. Studiile arata ca persoanele care mananca in mod regulat dimineata reusesc fara efort sa slabeasca si mai ales sa se mentina la greutatea dorita. „Foarte multe persoane cred ca vor slabi mai usor daca sar peste mese, ceea ce este fals. Corpul nostru asteapta sa fie aprovizionat cu energie de cel putin trei ori pe zi si una dintre mese trebuie, obligatoriu, sa fie cea de dimineata”, mai spune nutritionistul. Ce ar trebui sa contina un mic dejun sanatos?
In principiu, proteine sau carbohidrati complecsi cu fibre. Proteinele pot fi luate din carne, oua, lactate sau soia, iar fibrele pot fi gasite in cereale integrale si in fructe. Intrebarea este, de fapt, ce nu ar trebui sa contina, iar la aceasta ne raspunde dr. Alexandrescu: „E bine sa stam departe de cereale cu mult zahar (in special cele pentru copii), produse de patiserie si paine alba, pentru ca acestea se digera rapid si devenim in scurt timp flamanzi si obositi. Nu acelasi lucru se intampla cu proteinele si carbohidratii complecsi, care ne dau senzatie de satietate pe o perioada indelungata”.