Sarbatorile Pascale se apropie cu pasi repezi, iar pietele si hipermarketurile deja isi fac provizii consistente. Desi se estimeaza ca pretul unui kilogram de carne de miel va fi aproximativ acelasi ca anul trecut, producatorii anunta o majorare a costului pe fondul unor cheltuieli de intretinere mai mari.
Masa traditionala de Paste include carnea si produsele pe baza de carne de miel. Din pacate, se pare ca in acest an mieii sunt mai mici decat in anii anteriori, din cauza iernii foarte lungi. Chiar si asa, ciobanii anunta ta rife cuprinse intre 15 si 18 lei pe kilogram, relativ similare cu cele de anul trecut. Insa, in preajma sarbatorilor, in galantare, in piete si pe rafturile hipermarketurilor carnea se va comercializa la pretul de 22, pana la 25 de lei kilogramul. Asadar, cele mai convenabile oportunitati de a-ti face provizii pentru sarbatori raman targurile de miei, care incep la jumatatea lunii. Pe langa faptul ca producatorii de ovine isi vand marfa la preturi mai mici decat pietarii si comerciantii din marile magazine, ai la dispozitie un punct sanitar-veterinar unde poti face controlul bacteriologic al produsului. Ca sa te asiguri ca poti consuma cu incredere carnea cumparata de la targuri, fara ca ulterior sa te confrunti cu probleme de sanatate, nu trebuie decat sa ai la tine actul de identitate si sa achiti o suma modica pentru testul carnii (intre 7 si 15 lei). Vom avea targ si in Capitala Aproximativ 50 de crescatori de animale din toate colturile tarii se reunesc la „Targul de Miei” din Bucuresti, care va fi organizat in perioada 15-23 aprilie in zona Aparatorii Patriei din sectorul 4. Producatorii au la dispozitie o zona de comercializare amenajata pe o suprafata de 1.000 de metri patrati, cu 45 de tarcuri, fiecare adapostind cate 20 de miei. Targul care va fi organizat in Bucuresti corespunde normelor impuse de catre Directia Sanitar Veterinara. Spatiul de comercializare va avea surse de apa rece si calda curenta, pavaj de beton, retea de canalizare, instalatie electrica, spatii speciale pentru asomare, cantar si grup sanitar. Pentru siguranta alimentara a tuturor cumparatorilor, mieii vor fi sacrificati in conditii stricte de igiena. Toti cei interesati vor putea vizita standurile intre orele 08.00 si 20.00.