MOASTE. Peste doua sute de mii de pelerini au urcat dealul Mitropoliei sa se roage Traditii. De sfanta sarbatoare, oile sunt date la cei mai virili berbeci Oana Costea, Mirabela Bubatu, Ovidiu David In Bucuresti, peste zece mii de oameni au asistat, ieri, la slujba de praznuire a Sfantului Dumitru. Mii de credinciosi au stat ore in sir la o coada imensa la Patriarhie pentru a se ruga la moastele Sfantului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, iar alte cateva mii asteapta in continuare sa ajunga la racla. Pana maine sunt asteptate sa treaca aproximativ 100.000 de persoane. In cursul zilei de ieri, peste 120 de pelerini au avut nevoie de ingrijiri medicale, iar cinci dintre ei au fost transportati la spital.
Mii de craioveni au participat, joi seara, la procesiunea religioasa din ajunul sarbatorii Sfantului Dumitru. Acestia au insotit prin tot centrul orasului moastele mai multor sfinti, despre care se spune ca au darul vindecarii de boli: Sfantul Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, Sfanta Mucenica Tatiana, precum si Sfintii Mari Mucenici Serghie si Bach. Intreaga procesiune, devenita deja traditionala in Craiova, a durat circa doua ore.
Marea sarbatoare de Sfantul Dumitru coincide, in multe zone din tara, cu ziua in care incepe imperecheatul ovinelor sau „marlitul”. Traditia, veche de cateva sute de ani, se pastreaza in judetul Vaslui, mai ales in zonele unde cresterea oilor se face la stana si nu in ferme specializate. De Sfantul Dumitru, oile sunt date la berbec, dupa ce, in prealabil, sunt alesi cei mai virili masculi. Odata cu inceputul marlitului, toti ciobanii petrec in jurul focului, deasupra caruia se rumeneste un berbecut.