Rujul sau gloss-ul nu ar trebui sa lipseasca din trusa de machiaj a niciunei femei. Nu numai ca pun in valoare o gura frumos conturata, dar pot retusa si niste buze mai putin voluptoase. Datorita ultimelor inovatii cosmetice, rujurile combina culoarea cu stralucirea si, in acelasi timp, au rol de ingrijire a buzelor. Iata ce efecte produc si cat de rezistente sunt rujurile, in functie de textura lor, dar si la ce trucuri poti apela pentru ca nuanta sa dureze cat mai mult timp pe buze.
Rujurile mate sunt cele mai rezistente. Datorita formulei lor, bazata pe uleiuri uscate, raman mate si asigura un finisaj cremos.
Rujurile lacuite, mai putin rezistente, au cea mai mare putere de acoperire deoarece sunt mai pigmentate.
Gloss-urile, transparente sau colorate, au o putere de acoperire mai mica si sunt mai putin rezistente, dar foarte stralucitoare si confera buzelor un efect de „umezeala”. Sidefurile aduc buzelor reflexe irizate si placute.
Ce culori ti se potrivesc
Nuanta rujului trebuie sa fie in armonie cu aceea a pielii, a ochilor, a parului, dar si cu restul machiajului. Blondele trebuie sa opteze pentru nuante de piersica sau somon. Rosul este sic, mai ales daca ai ochii de culoare deschisa, insa mai dificil de purtat. Roscatele sunt puse in valoare de tonuri calde (portocalii, irizate, cafeniu inchis). Daca nu-ti faci decat buzele, evita culorile inchise, care au tendinta de a aspri trasaturile fetei. Femeile mature trebuie sa evite culorile prea sobre sau, din contra, prea tipatoare, tonurile purpurii si sidefurile. Satenele si bruntelele pot sa poarte nuante calde, luminoase sau intense. Cele care au buzele mai carnoase pot sa indrazneasca sa foloseasca rosu si culori inchise.
Aplicare
Prima etapa consta in protejarea buzelor cu un balsam care va da mai multa rezistenta rujului. Cel mai bine este sa-l aplici cu 20 de minute inainte de a-ti da cu ruj. Deseneaza conturul buzelor cu un creion putin mai inchis decat culoarea rujului, incepand de la mijlocul gurii spre lateral, mai intai jos, apoi sus. Creionul permite corectarea formei naturale a gurii si fixarea rujului, pentru a evita strangerea lui in ridurile din jurul gurii. Pentru a atenua conturul marcat de creion, estompeaza-l putin cu o pensula: machiajul va parea astfel mai natural.Aplica rujul cu o pensula, dinspre mijloc spre exterior. Pensula permite o aplicare precisa, fara a depasi conturul buzelor. Pentru a conferi stralucire, poti aplica putin gloss in mijlocul buzelor.
Trucuri
– pentru a da volum buzelor subtiri, alege o culoare deschisa si evita tonurile inchise. Traseaza conturul buzelor cu un creion de aceeasi culoare ca rujul, depasindu-l un pic. Aplica rujul cu pensula, apoi accentueaza partea mai carnoasa a buzelor cu putin gloss, care confera volum. – pentru a subtia buzele carnoase, alege o textura mata. – daca rujul tau nu rezista, preseaza un servetel de hartie intre buze (absoarbe grasimea si fixeaza pigmentii), apoi aplica un nou strat de ruj- pentru o culoare de mai lunga durata, traseaza conturul, apoi coloreaza interiorul buzelor cu creion inainte sa aplici rujul. – pentru buze mai carnoase, aplica in mijlocul buzei inferioare un ruj cu unul sau dous tonuri mai deschis decat nuanta folosita pentru restul gurii.