Inamici. Cei mai periculosi aditivi se regasesc in compozitia sucurilor si a mezelurilor, dar nici vinurile si ciocolata nu sunt mai sanatoase Alexandra Nastase Alimentele cu aditivi au devenit deja un mod de viata. Specialistii sustin ca, in prezent, peste jumatate din produsele pe care le gasim in magazine contin E-uri periculoase. Din datele Institutului de Cercetari Alimentare din Capitala reiese ca exista preparate in a caror compozitie intra si aditivi alimentari naturali, insa acestia sunt in numar semnificativ mai mic decat cei produsi sintetic. Explicatia este foarte simpla. E-urile naturale, extrase din diferite fructe si legume, sunt foarte scumpe. „Daca nu ar contine aditivi, alimentele ar fi mai putin colorate, aromate si ar avea un termen de valabilitate foarte scurt. Produsele ieftine se fabrica prin folosirea unor E-uri foarte periculoase „, ne-a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Mecinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Mai exact, fructele si legumele la conserva ar fi moi, painea s-ar usca, branza topita nu s-ar putea fabrica, iar bauturile racoritoare ar arata si ar avea acelasi gust ca apa. Specialistii considera ca avalansa produselor bogate in E-uri nocive este legata de aparitia diferitelor forme de cancer, bolilor cardiovasculare, ale tubului digestiv si a alergiilor.
Vitamina E naturala E 306 (antioxidant) – ficat, oua, peste, soia; Vitamina C naturala, acidul ascorbic – E 300 (antioxidant) – se gaseste in toate fructele; Clorofila E 140 (colorant natural) – plante verzi; Lecitina E 322 (antioxidant natural) – galbenus de ou, soia; Vitamina B2 naturala – riboflavina – E 101 – lapte, oua.
Tartazina E 102 (colorant galben extrem de nociv) – sucuri, snack-uri, chips-uri, supe la plic; E 110, E 122, E 124 (coloranti); Acid benzoic E 210, dioxid de sulf E220 (conservanti) – vinuri, bere, otet conserve; E 476 – E 483 (stabilizatori, emulgatori) – sosuri, ciocolata; E 621 (potentiator artificial de aroma) – in toate mezelurile.