"Junk food-ul", asa cum ii spun americanii, cei care practic au inventat-o, a ajuns unul dintre cele mai mari pericole pentru copii. Mancarea de tip fast-food si diferite gustari pe care le servim copiilor ajung sa le ruineze, treptat, sistemul imunitar, metabolismul si chiar creierul! Un copil care creste mare cu snaks-uri ajunge la maturitate cu un IQ cu cel putin 30% mai mic decat altul care a mancat sanatos, cu un metabolism ce favorizeaza ingrasarea si o rezistenta mica in fata bolilor.
Ce inseamna junk food?
„Junk” (lb. engleza) se traduce „deseu”, iar „food” inseamna „mancare”. Produsele alimentare „junk” sunt acelea care nu au valoare nutrienta sau au, dar una foarte mica. Acestea contin cantitati foarte mici de vitamine si minerale, dar sunt foarte consistente in calorii provenite din grasimi si zahar. In general, sunt produse procesate, cu aditivi si multa sare, iar continutul de fibre este minim. Cele mai comune „junk food-uri” sunt: produsele din fast-food-uri, chipsurile de cartofi, carnatii, gustarile sarate, deserturile si bauturile din comert.
Mancaruri junk, catalogate gresit ca fiind bune pentru copii:
PizzaChiar daca o alegi pe cea vegetariana sau pe cea cu carne de pui, copilul tau va manca mult prea multa coca, suprasolicitandu-i sistemul digestiv. Mai mult, pizza este plina de carbohidrati si calorii, astfel incat isi va lua necesarul zilnic doar dintr-o singura masa. Restul de minimum doua mese vor fi, practic, in plus, acest lucru favorizand ingrasarea.
Cartofi prajitiPrajelile trebuie evitate in alimentatia unui copil cu varsta de pana la 12 ani, deoarece aceasta este perioada de crestere in care metabolismul se formeaza.
Prajituri de casa Dulciurile au in compozitie mult zahar, sunt insiropate, au ciocolata sau mult praf de copt. Acestea duc la aparitia cariilor, diabetului si a obezitatii.
Sucuri acidulateAvand aditivi, aceste bauturi nu sunt recomandate copiilor sub nicio forma. Nici gazul ce le face accidulate nu este benefic pentru stomac.
Salate cu maioneza Salata de boeuf, salata de cruditati, ouale umplute, toate aceste mancaruri suprasolicita ficatul si, de aceea, este bine sa le servim micutilor cat mai rar.
Carnea de porcMedicii pediatri recomanda ca acest tip de carne sa nu fie introdus in alimentatia copilului pana la varsta de trei ani, apoi poate fi servita, dar cat mai rar. Carnea de porc este bogata in colesterol si contine toxine care pot afecta imunitatea micutului.
MezeluriCarnea prelucrata contine conservanti si E-uri nocive, precum si o cantitate considerabila de sare si condimente, care fac ca organismul copilului sa retina multa apa.
Painea albaSistemul digestiv trebuie protejat inca din primii ani de viata. S-a dovedit stiintific si medical faptul ca faina alba afecteaza tranzitul intestinal, generand constipatii si sindromul de colon iritabil. Ca parinte, trebuie sa stii ca – in general – primul semn de boala apare in scaun.
Atentie! In cantitati mici, aceste produse nu sunt rele pentru organism, dar daca sunt consumate la fiecare masa sau mai mult de trei ori pe saptamana, acestea devin adevarati inamici pentru sanatatea micutilor.
IQ-ul este direct influentat de alimentatieSa nu uitam ca si creierul nostru, la fel ca restul organelor din corp, are necesitati. Cerebelul are nevoie de o hidratare optima, de o alimentatie bogata in vitamine si minerale – in mod special de vitamine din gama B si magneziu. Fara acestea, creierul nostru oboseste si „refuza” sa memoreze. Universitatea din Bristol a realizat un studiu asupra copiilor nascuti in anii 1991 si 1992 cu privire la coeficientul lor de inteligenta. S-a tinut cont si de modul de alimentatie al copiilor. Rezultatul: cei care aveau dieta bazata pe orez, peste, fructe si legume s-au dovedit mult mai inteligenti decat cei care erau hraniti cu sendvisuri si produse de tip fast-food. Alti cercetatori din intreaga lume au contribuit la formarea unui anunt pentru populatie, sustinand ca analizele lor atesta ca junk food-ul prosteste copiii, reducandu-le capacitatea mentala chiar si cu 30%.
Socant! Cartofii prajiti pot provoca mutatii genetice!Administratia Nationala a Alimentelor din Suedia a anuntat ca prin prajirea sau coacerea alimentelor bogate in carbohidrati, cum ar fi cartofii, se formeaza o substanta numita acrilamida. Imediat dupa anunt, Institutul International al Cercetarii Impotriva Cancerului a anuntat ca acrilamida produce mutatii genetice in organism. Mai mult, substanta afecteaza si sistemul nervos central.