Ca orice gospodina, te straduiesti sa tii casa curata, sa dezinfectezi toate locurile murdare pentru a feri sanatatea ta si a familiei tale de probleme. Se poate insa intampla sa uiti de niste locuri sau, pur si simplu, sa nu le dai atentie. Nu vrem noi sa fim cei care spun "vezi ca ai sarit un loc", dar pariem ca nici nu te-ai gandit cam ce mizerii bagi in frigiderul tau. Pregateste-te sa fii cel putin socata!
Sticlele si alimentele ambalateDai o groaza de bani pe cea mai pura apa sau pe cel mai natural suc, cea mai proaspata hrana si cea mai de calitate. Cand ajungi acasa, le scoti din sacosa si le pui direct in frigider. In aceasta situatie trebuie sa stai putin sa te gandesti unde a fost acel produs inainte de a ajunge in posesia ta. Supermarketurile si magazinele mai mici le tin in depozite, normal, unde nu este cel mai salubru loc, in special sticlele. Astfel, ambalajele pot lua contact cu urina de sobolan sau de alt animal. Apoi ajung pe raft si sunt atinse de o multime de alte persoane. Ajung in cosuri de supermarket si, intr-un final, tu le gasesti loc in portbagajul tau. Te-ai gandit vreodata la acest aspect? Acum e bine sa stii ca aceste ambalaje sunt pline de microbi periculosi, iar racoarea din frigider nu face decat sa le prelungeasca viata. Te poti imbolnavi grav de leptospiroza – care afecteaza organele interne, de exemplu, iar copiii tai pot lua Rotavirus – care le poate afecta creierul.Carnea si branzeturile tinute pe platouStii cum se prinde laptele? Datorita bacteriilor sale. Daca alegi sa cumperi lapte si derivate din lapte nepasteurizate, te supui unui risc major de a face o toxiinfectie severa, de a contracta bacterii daunatoare din clasa E. coli, Listeria sau Salmonella. Apoi, chiar daca branzeturile sunt pasteurizate, ele trebuie sa stea acoperite. Asemenea si carnea, care se degradeaza treptat, intr-un proces lent de putrefactie, chiar si atunci cand sta la frigider. Aceleasi bacterii enumerate pot fi luate si din carne. Sfatul medicilor este sa tineti carnea in caserole inchise termic si sa o preparati termic la temperaturi inalte.Cum il dezinfectezi:Otetul este ideal pentru dezinfectarea frigiderului. O astfel de improspatare trebuie facuta cel putin o data la doua saptamani. Prin igiena corespunzatoare nu veti mai avea probleme cu mirosul specific de frigider. Top cele mai murdare obiecte din bucataria taBuretele de vasePoate fi gazda perfecta a miliarde de microbi, o mare parte dintre ei fiind daunatori sanatatii. Fiind mai tot timpul umed, acesta este un mediu ideal pentru multi factori infectiosi. Il poti dezinfecta ocazional cu spirt, prin fierbere sau prin punerea lui pentru cateva zeci de secunde in cuptorul cu microunde.