In aceasta toamna, atat de bogata si de blanda, tarabele gem de fructe autohtone si de import. Dincolo de aspectul si gustul lor atat de apetisante, fructele detin si proprietati profilactice sau vindecatoare. Totul este sa rememoram aceste calitati si sa devenim adeptii unui curent de opinie al sanatatii pastrate prin alimentatie, care cuprinde incet-incet toata Romania: sa mancam sanatos, sa mancam hrana produsa in gradinile romanesti, sa apreciem intelept fructele de padure care cresc pe dealurile si muntii nostri, intr-un cuvant sa ne consideram binecuvantati de faptul ca hrana romaneasca are inca gust si proprietati curative.
Rodia (Punica granatum)Este fructul unui pom care creste in zonele calde din Asia, Africa si America. El este aclimatizat si in Romania, in livezi experimentale. Un pahar de suc proaspat de rodii baut dimineata asigura in proportie de 20% aportul de vitamina C necesar zilnic unui adult. Datorita acestei proprietati, sucul de rodii este recomandat in sezonul rece, avand proprietati profilactice in raceli si inflamatii ale cailor respiratorii. De asemenea, sucul de rodii este recomandat celor cu probleme cardiace, avand proprietatea de a diminua factorii de risc specifici. Samburii de rodii sunt foarte eficienti pentru rezolvarea problemelor de tract intestinal.
Marul (Malus domestica)Il putem denumi fruct national chiar daca el creste in aproape toate tarile cu clima temperata. Se spune ca a consuma un mar pe zi ne scuteste de vizita la medic. Calitatile profilactice si curative ale marului sunt reale si verificate de secole:- consumul regulat de mere poate preveni afectiuni grave precum cancerul de colon si de prostata;- marul contine antioxidanti puternici si este recomandat in bolile degenerative;- este bun pentru prevenirea obezitatii prin folosirea otetului de mere in salate si ciorbe;- este eficient in diete pentru reducerea greutatii corporale sub forma proaspata sau in preparate care inlocuiesc desertul.Ne-am oprit la doua exemple, dar putem continua cu macesul, catina, gutuia, para etc. Multe proprietati curative ale fructelor sunt cunoscute, altele pot fi invatate.