Regimurile traditionale au un mare dezavantaj: dupa o perioada de dieta, te simti slabita, cedezi tentatiilor culinare si te ingrasi la loc. Motivul acestui fiasco este foamea. Care este solutia pentru a-ti atinge scopul? Sa acorzi prioritate alimentelor care au putine calorii, dar in acelasi timp sunt satioase. Acest lucru este posibil datorita unui „instrument” revolutionar: indicele de satietate. Mecanismul foamei Foamea e un fenomen complex, care depinde de numerosi parametri: – nevoile energetice – cand lipsa caloriilor franeaza functionarea organismului, golul din stomac semnaleaza nevoia de reincarcare a bateriilor; – hormonii – secretiile hormonale influenteaza apetitul, greu de controlat, mai ales cand esti femeie; – somnul – studiile au demonstrat ca somnul insuficient duce la o mai mare pofta de mancare; – ritmul meselor – cu cat mesele sunt regulate si la ore fixe, cu atat si apetitul se regleaza. – stresul – in cazul anumitor persoane, acesta induce pofta de mancare, in timp ce altora le taie apetitul. Emotiile influenteaza considerabil cantitatea alimentelor consumate. – placerea de a manca – depinde de capacitatea alimentului (si de masa in ansamblu) de a-ti potoli foamea, de volumul consumat, dar si de stimularea senzoriala (gust, culoare, miros, varietate). Acesta este cel mai usor aspect asupra caruia poti actiona daca vrei sa slabesti. Alegerea meniului Cand ti-ai propus sa slabesti, trebuie sa diminuezi aportul energetic (caloriile consumate), asigurandu-ti, totodata, o senzatie de satietate. Indicele de satietate (IS) constituie o „unealta” fundamentala pentru a-ti da seama cand trebuie sa te opresti din mancat. Tabelul IS te ajuta ca din mai multe alimente din aceeasi familie, cu valoare energetica apropiata, sa le alegi pe cele cu indice de satietate ridicat. De exemplu, intre 100 de grame de iaurt 0% (cu IS de 58,3 si 39 de calorii) si 100 de grame de branza alba (cu IS 75,7 si 45 de calorii), ai tot interesul sa alegi branza pentru o senzatie de satietate mai mare. Nu trebuie sa abuzezi, insa, de alimentele cu IS ridicat, ci sa le alegi pe cele cu un raport IS/calorii bun, adica peste 1,5. Chiar daca aceste cifre par incurcate, cand treci de la teorie la practica lucrurile devin mai simple. Modalitate de calcul Cum poti slabi, in linii mari, tinand cont de IS? Trei mese pe zi – cu un IS de 450 la micul dejun, 700 la pranz si 500 la cina. Modalitatea de calcul este simpla: ajunge sa aplici regula de trei simplu. Astfel, daca mananci 30 de grame de paine al carui IS este de 378 (100 de grame), asta inseamna ca are un IS de 113. Tot asa calculezi pentru fiecare cantitate de aliment care compune masa. Aport variat Nici nu se pune problema sa mananci un singur tip de aliment. Pentru echilibru, fiecare masa trebuie sa fie compusa din surse de proteine, zaharuri complexe (paine, foietaje, orez, cereale), un produs lactat, o cantitate mica de grasimi, fructe si legume. Nu uita! Din aceeasi familie de alimente alege-le pe cele care au cel mai ridicat raport IS/calorii. Mese tihnite Fiecare masa trebuie luata fara graba, mestecand bine si savurand alimentele. Modul in care mananci joaca, de asemenea, un rol esential pentru a obtine senzatia de saturatie. Cele mai bune alimente * * Valori pentru 100 de grame – banane IS/cal 1,44 – morcovi IS/cal 1,48 – broccoli IS/calorii 1,72 – kiwi IS/calorii 1,52 – mere IS/calorii 1,53 – grapefrut IS/calorii 1,15 – salata IS/calorii 1,94 – rosii IS/calorii 1,57 – dovlecel IS/calorii 1,77 – vinete IS/calorii 1,76 – curcan IS/calorii 1,84 – muschi de vita IS/calorii 1,84 – porc IS/calorii 1,67 – bacon IS/calorii 1,81 – pui prajit IS/calorii 1,44 – creveti IS/calorii 1,78 – peste cod IS/calorii 1,93 – somon fume IS/calorii 1,41 – ton conserva in suc propriu IS/calorii 1,81 – branza alba IS/calorii 1,57 – iaurt 0% IS/calorii 1,43 – lapte degresat IS/calorii 1,57 – paine integrala (felie) IS/calorii 1,50 – fasole uscata S/calorii 1,00 – fasole verde IS/calorii 2,07 – paste integrale IS/calorii 1,46 – cartofi natur IS/calorii 1,39 – orez integral S/calorii 1,32 – gris IS/calorii 1,40 – unt IS/calorii 1,48 – prune uscate IS/calorii 2