Vremea vrea să ne arate exact data din calendare, dar numai pentru următoarele ore, pentru că situaţia se schimbă radical săptămâna viitoare.
Sâmbătă, după o dimineaţă cu temperaturi sub pragul îngheţului în aproape toată ţara, vremea rămâne rece peste zi faţă de ceea ce ar trebui să ne ofere vremea la jumătatea lunii martie. Maximele prognozate de către meteorologi se vor încadra doar între -4 grade în nordul ţării şi cel mult 6, 7 grade în sud şi în sud-est. Norii acoperă temporar majoritatea regiunilor, dar precipitaţiile pe care le aduc sunt foarte puţine, doar izolat în sud aşteptăm precipitaţii mixte, neînsemnate cantitativ, iar la munte câteva fulguieli. Dimineaţa, izolat în zonele joase, va fi ceaţă. Vântul mai suflă cu intensificări în est, în centru, dar şi în extremitatea de sud-vest precum şi la munte şi accentuează senzaţia de rece, potrivit RTV.
Temperaturile mai scad şi în Capitală şi vremea devine rece pentru data din calendar, cu maxime în jur de 6 grade. Cerul va fi temporar noros şi, trecător, e posibil să mai cadă precipitaţii mixte slabe, timp în care vântul nu mai trece de moderat.
Duminică, după o dimineaţă cu temperaturi foarte scăzute, îndeosebi în depresiunile din estul Transilvaniei, vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă. Cerul va fi variabil în toate regiunile, aşa că fenomenul meteo al zilei poate fi considerat ceaţa, prezentă izolat în zonele joase mai ales în primele ore, când la munte mai sunt posibile fulguieli trecătoare. Vântul mai suflă cu intensificări în Moldova şi în Dobrogea. Temperaturile maxime se vor situa în general între -3 grade în Maramureş şi 7 grade în sud-vestul extrem.
Vreme rece pentru a două decadă a lunii martie va fi şi în Bucureşti, chiar dacă printre norii destul de puţini, soarele domină peisajul meteorologic al zilei. Vântul nu ne supără, iar la amiază aşteptăm maxime de 5,6 grade, cu câteva grade sub normalului termic al datei din calendar.
Luni va fi încă o dimineaţă rece, geroasă chiar în estul Transilvaniei, dar peste zi vom simţi deja că vremea intră într-un proces de încălzire, astfel încât amiaza vine cu maxime ce se înscriu în limitele normale pentru data din calendar, adică în general de la 3, 4 în depresiunile din estul Transilvanie până la 12 grade în Lunca Dunării. În jumătatea de vest a ţării, cerul va fi mai mult noros şi, mai ales spre seară, dar şi în noaptea de luni spre marţi, plouă pe arii restrânse. La munte, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În celelalte regiuni se înnorează abia noaptea şi doar izolat va ploua. Pe arii restrânse vor fi condiţii şe formare a ceţii. Vântul va sufla mai energic în vest, în est, dar şi la munte.
Şi în Capitală, luni, vremea se încălzeşte şi maximele prognozate de către meteorologi, 10, 11 grade, valori cât se poate de normale pentru această perioadă. Sunt mai puţini nori pe cer în primele ore ale zilei, dar spre seară se va înnora, însă nu aşteptăm precipitaţii, iar vântul suflă fără să ne deranjeze.
Marţi, temperaturile continuă să crească, iar vremea devine caldă pentru această perioadă a anului, cu maxime in general cuprinse între 6 şi 18 grade. Norii ce aduc ploi pe arii extinse se adună din nou peste vestul, centrul şi nordul ţării, iar în zona montană înaltă precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În restul ţării ploua doar izolat, spre seară şi în noaptea de marţi spre miercuri.
De miercuri până vineri, vremea rămâne mai caldă decât în mod normal, iar ploile, în general slabe cantitativ, îşi fac simţită prezenţa în ultima parte a intervalului.
(D.B.)