Atunci cand vorbim de relatia de cuplu sunt multe lucruri care provoaca teama si nelinistea unui barbat. Indiferent de fizic, varsta, educatie, pregatirea profesionala sau situatia sociala, frica de a fi respins, ocupa un loc central in agenda inter-relationala a oricarui barbat si este traita intens si negativ.
De unde vine aceasta teama ? Exista modele educationale si culturale, dar si o component biologica puternica, prin care barbat este obligat sa-si asume un rol social bine definit. Conform acestor tipare comportamentale, un barbat trebuie sa fie puternic, viril, energic, competitiv, curajos, sa aiba intiativa si sa gaseasca solutii problemelor cu care se confrunta cuplul sau familia. Atunci cand aceste insusiri masculine sunt puse sub semnul intrebarii, barbatul incepe sa se teama.
Ce se intampla atunci cand o femeie respinge un barbat? Ce efecte are un NU spus de o femeie.Atunci cand un barbat este criticat si neinteles, se va simti respins si umilit si va evita sa-si deschida sufletul si sa comunice deschis. Este foarte important pentru femei sa constientizeze faptul ca Eu-ul masculin si simtul identitatii sunt in general mult mai fragile la barbati decat la femei si, drept urmare, pot fi mult mai usor ranite. Un barbatul care se confrunta cu astfel de situatii isi pierde increderea, este cuprins de emotii negative si comportamentul sau este blocat, paralizat. Barbatii urasc ideea de „respingere” si din acest motiv nu isi exprima deschis emotiile si dorintele fata de partenera.
Cateva sfaturi pentru a depasi frica de respingere:1. Afla de ce te temi de respingere. Este primul pas pe care trebuie sa-l faci. Care sunt motivele care stau in spatele acestei frici? Analizeaza-ti propriile ganduri si sentimente atunci cand te confrunti cu acesta emotie. Fii sincer cu tine si astfel vei incepe sa ai o imagine clara asupra problemei.2. Recunoaste consecintele acestei frici. Care sunt efectele unei astfel de emotii in viata ta? Cum te face sa simti si care este comportamentul tau in cuplu? Care este reactia partenerului de cuplu si cum iti doresti tu ca lucrurile se evolueze in viitor? Raspunsurile la aceste intrebari te vor ajuta sa-ti definesti teama si sa incepi drumul spre depasirea ei.3. Discuta deschis cu partenera ta! Daca vrei sa schimbi aceasta situatie exprima-ti sentimentele si gandurile. Asuma-ti responsabilitatea pentru partea ta de vina si solicita ajutorul si intelegerea partenerului. Nu esti singurul vinovat si impreuna trebuie sa gasiti solutii, pentru ca relatia de cuplu sa functioneze si sa se dezvolte in timp.4. Ai incredere in tine! Nu lasa temerile si fricile sa-ti conduca viata. Ai incredere in fortele proprii si atitudinea ta se va schimba, iar relatia de cuplu va avea de castigat.
Psihoterapeut Ionut [email protected]