Cel putin 10 - 15 copii sunt diagnosticati saptamanal cu autism de catre specialistii in psihiatrie. Insa, numarul persoanelor cu astfel de probleme de sanatate nu se cunoaste cu exactitate pentru ca, in Romania, afectiunea este depistata tardiv in multe cazuri si nu exista statistici clare.
Ministerul Sanatatii vine in sprijinul acestor copii, reglementand serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale. Pentru prima data in Romania, casele de asigurari de sanatate vor deconta atat serviciile specializate de depistare activa precoce, cat si tratamentul medicamentos necesar.
Timp de o luna de zile se afla in dezbatere publica pe site-ul www.ms.ro Ordinul privind adoptarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr.151/2010 privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari de spectru autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate. Astfel, se urmareste depistarea precoce a copiilor cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani, care se va realiza pe baza unui chestionar tip screening, aplicat de catre medicul de familie sau de pediatrul la care este inregistrat copilul, in cadrul evaluarilor periodice efectuate la 12, 18, 24 si 36 de luni.
In urma evaluarilor, cazurile suspectate vor fi trimise medicului specialist, adica psihiatrului, care va stabili diagnosticul medical. De asemenea, planul de psihoterapie va fi elaborat si supervizat de psihoterapeutul atestat in tehnici cognitive – comportamentale specifice. Totodata, specialistii vor asigura si instruirea parintilor micutilor bolnavi. Atentie! Tratamentul medicamentos va fi recomandat si monitorizat de catre medicul psihiatru.