Cercetatorii au descoperit o molecula in fibrele vegetale care poate anula pofta de alimente nesanatoase. Pastila care va contine o astfel de substanta ar putea fi creata in curand.
Acetatul, molecula care poate distruge pofta de mancare, se gaseste in fibrele dietetice, dupa cum scrie Daily Mail. Aceasta poate fi eliberata in organism atunci cand verdeturile si legumele sunt digerate de bacteriile de la nivelul colonului. In acest moment, la creier va ajunge un semnal care avertizeaza ca persoana respectiva trebuie sa nu mai manance.
Un studiu publicat in revista Nature Communications confirma ca fibrele sunt benefice pentru sanatate si ca ar putea fi folosite in tratarea obezitatii, boala care a ajuns la nivel de epidemie in ultimele decenii.
„Principala provocare consta in dezvoltarea unei metode care sa livreze cantitatea necesara de acetati pentru a micsora apetitul, insa intr-o forma care sa fie acceptabila si sigura pentru oameni”, explica Gary Frost, profesor la Imperial College London.
Poate ajuta persoanele obeze
Cercetatorii afirma ca o cura cu acetati ar putea fi de foarte mare ajutor persoanelor care au probleme cu greutatea. In plus, ea este si sigura.
„Acetatul este activ doar pentru o scurta perioada in organism, asadar, daca ne vom concentra pe un produs bazat pe acetat pur va trebui sa gasim o metoda pentru a-l introduce treptat in organism, pentru a fi eliberat lent in intestin. O alta optiune ar fi sa ne concentram pe fibre si sa le manipulam pentru a le face sa produca mai mult acetat decat in cazurile obisnuite. Astfel, vom avea nevoie de mai putine fibre si vom obtine acelasi efect – este o optiune mai confortabila decat sa marim cantitatea de fibre din dieta”, a mai spus specialistul.
______
CITESTE SI:
_______
Rezultatul optimist a fost confirmat in laborator
Cercetartea a studiat efectele unui tip de fibre dietetice, numita inulina, care poate fi extrasa din cicoare si sfecla de zahar. Acestea, in mod normal, sunt adaugate in batoanele de cereale.
Oamenii de stiinta au facut experimente in laborator, folosindu-se de soareci. S-a constatat ca cei care au consumat grasimi si inulina au mancat mai putin decat cei care nu au primit fibra dietetica.
R.O.