Nu e o gluma. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Minnesota, SUA, a constatat ca persoanele care beau in mod regulat sucuri artificiale, cu un continut ridicat de zahar, prezinta un risc cu 87% mai mare sa dezvolte cancer pancreatic, spre deosebire de cei care-si potolesc setea cu apa si sucuri naturale.
Sunt vizate persoanele care consuma bauturi racoritoare de doua sau mai multe ori pe saptamana, avertizeaza profesorul Mark Pereira, seful echipei de cercetatori care a monitorizat 60.000 de oameni, timp de 14 ani, pana a ajuns la aceasta concluzie. „Concentratia mare de zahar sporeste nivelul insulinei in organism. Efectul este cresterea celulelor canceroase”, a explicat prof. Pereira. Extrem de expusi sunt copiii, iar Romania este si ea „in tendinte”, in sensul ca si la noi se consuma foarte multe bauturi racoritoare. De pilda, se estimeaza ca 3.000 de copii au diabet, insa, in realitate, numarul total ar putea fi mult mai mare. Pediatrii se confrunta cu un val de cazuri de tulburari cardiovasculare, hipertensiune arteriala, diabet si insomnie la minorii care au consumat cantitati importante de sucuri achizitionate din comert. Copiii, afectati de diabet Medicii sustin ca, la momentul actual, cele mai sanatoase bauturi racoritoare sunt cele pe care le preparam singuri acasa, din fructe si legume naturale. Pentru aportul de vitamina C necesar organismului, in special in aceasta perioada a anului, trebuie sa consumam suc de portocale sau din lamaie cu zahar. „Pe langa toate celelalte efecte nocive asupra sanatatii, se stie ca sucurile de pe piata au un continut ridicat de zahar care poate duce la cresterea nivelului de insulina in organism si implicit la formarea celulelor canceroase in pancreas. Copiii nu trebuie sa consume cola si nici alte sucuri fabricate! Cel mai bine este ca parintii sa le prepare acasa sucuri naturale din fructe si legume! Oricum, cola contine si o substanta energizanta care da dependenta”, spune conf. dr. Daniela Bartos, seful Clinicii de Medicina Interna din cadrul Spitalului de Urgenta Floreasca. Problema este cu sucurile colorate. „Exista un Ordin al Ministerului Sanatatii care prevede ca producatorii sa nu puna coloranti in ele, dar ordinul nu se aplica si toate racoritoarele care ajung pe masa oamenilor au coloranti. Desi, in Romania, cancerul pancreatic nu este frecvent la copii, diabetul, da”, spune prof. dr. Ioan Gherghina, seful Clinicii de Pediatrie din cadrul Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului „Alfred Rusescu” din Capitala.