Cand vremea e buna, iar familia e toata la un loc, nimic nu se compara cu un gratar la iarba verde! Delicios si relaxant, pare a fi tot ce ai asteptat intreaga saptamana. Insa, iti poti "accidenta" foarte usor sanatatea la o astfel de iesire si iti poti ruina nu doar intreaga zi, ci toata saptamana. Afla sfaturile nutritionistilor legate de pericolele ce te pandesc la gratar si ce trebuie sa mananci de pe grill.
Atentie daca esti la dieta Daca te chinui sa dai jos kilogramele in plus, nu face greseala sa mananci proteine impreuna cu carbohidrati! Adica, nu te arunca la friptura cu garnitura de cartofi si salata. Vei acumula mai multe calorii decat poti da jos prin dieta. Mergi pe regimul disociat, adica mananca doar carne, doar salata sau doar cartofi, niciodata pe toate impreuna. Nu uita sa pui in geanta cu alimente paine integrala, neagra si nu din cea alba. Daca totusi nu poti rezista tentatiei, mananca portii mici. De exemplu: o friptura cu o lingura de salata sau o friptura cu o lingura de cartofi. Tabel calorii: 1 mititel (100 g) 400 calorii 1 chifla paine alba (100 g) 247 calorii 1 ou 171 calorii o salata de legume (100 g) 80 calorii ceafa de porc (100 g) 340 calorii carnati de porc (100 g) 321 calorii cartofi prajiti (100 g) 319 calorii piept de pui (100 g) 177 calorii copanele de pui (100 g ) 200 calorii Gratarul pentru copii Micutii nu au voie foarte multa carne grasa. Contrar vorbelor din popor, carnea multa nu-l va face sa creasca mai rapid sau sa fie mai puternic, ci ii va provoca o indigestie dureroasa sau o anemie. Da-i o portie de carne normala, adica de circa 100 de grame, iar ca garnitura serveste-i foarte multe legume la gratar. Toxiinfectia alimentara, pericol Iminent! Specialistii „The Sun” au publicat efectele rele ale unui gratar asupra sanatatii noastre. Conform specialistilor lor, toxiinfectia alimentara este un pericol iminent, daca nu pregatesti meticulos gratarul. In primul rand, bacteria salmonella supravietuieste focului de gratar daca preparatul nu este gatit indeajuns. Intotdeauna lasa carnea pe foc, mai ales cea de hamburgeri si de carnati, pana cand sucul sau devine incolor si clar. Totodata, verdictul poate fi dat in privinta prospetimii carnii chiar si dupa prajire: daca are un miros ciudat, puternic, daca are un gust pastos sau culoare cu tenta albastruie, arunc-o direct la gunoi. Nu?ti risca sanatatea! Prietenul cel mai bun are interzis la gratar Normal ca la iarba verde iti vei lua si bunul tau companion, cainele. Dar, o mare greseala pe care stapanii de patrupede o fac este ca le dau carne facuta pe gratar. Daca aceasta nu ar avea condimente sau sosuri, cainele nu ar pati nimic. Dar carnea cumparata la caserola este, de obicei, condimentata si chiar si sarea din ea este peste limita admisa de o dieta canina corecta. Mai mult, trebuie sa stii ca animalele de companie nu au voie carne de porc sau oase de pui deoarece le pot da, dupa caz, eczeme severe sau ulcere perforate si pot contracta bacteria salmonella la fel ca si un om. Igiena, mai severa ca acasa La gratar, foarte multi se bazeaza pe puterea de dezinfectare a focului, ceea ce este gresit! Daca o bucata de carne a cazut pe jos, arunc-o deoarece firisoarele de nisip nu pot fi distruse la asezare ei din nou pe jar, iar ele au in compozitie multi factori nocivi organismului. Probabil ca vei spune ca in copilarie mancai si de pe jos si nu pateai nimic, dar acest mod de gandire nu este de actualitate, ca sa spunem asa. Imunitatea ta de copil era mult mai puternica decat cea de adult, pe care o ai acum. Nu uita ca ai fost expus deseori unui mediu poluat, iar organismul tau nu mai are forta necesara de a lupta cu orice bacterie sau infectie. De aceea, igiena la iarba verde trebuie sa fie mai riguroasa decat cea de acasa, pentru ca in natura te vei intalni cu gandacei purtatori de virusuri sau bacterii, de vant care sa?ti puna praf in mancare etc. Deci, inainte de a face pachetul pentru gratar, spala bine toate alimentele si depoziteaza-le in cutii ermetice.