Mortalitatea copiilor sub un an este in continuare o problema globala. Statisticile realizate la nivel mondial privind mortalitatea infantila sunt cutremuratoare. In fiecare an, patru milioane de copii mor in primele 28 de zile de la nastere.
Cele mai afectate de mortalitatea infantila sunt, fara doar si poate, tarile din lumea a treia. Din pacate, nici tara noastra nu sta mai bine la acest capitol. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in Romania, numai anul trecut au murit 2.250 de copii cu varste pana la un an. O rata ingrijoratoare spun medicii, una dintre cele mai mari din Europa.
„Aceste decese, inregistrate in primul an de viata, au avut multiple cauze, printre care, cele mai frecvente au fost: afectiuni ale sistemului respirator, pneumonia, anomaliile congenitale ale inimii si sistemului circulator precum si asfixierea la nastere”, sustine prof. dr. Radu Vladareanu, seful Clinicii de Obstetrica Ginecologie din cadrul Spitalului Elias, din Capitala. In schimb, legalizarea avorturilor, folosirea diverselor metode contraceptive tot mai frecevent si posibilitatea monitorizarii cu suces a sarcinii a facut ca in ultimii ani sa scada semnficiativ numarul femeilor care-si gasesc sfarsitul in timpul nasterii sau imediat dupa ce isi aduc copiii pe lume. Daca in anii ’80 mureau, anual, peste 450 de femei insarcinate, anul trecut, de exemplu, doar 31 de femei s-au stins la nastere. Practic, la 100.000 de nou-nascuti, 14 femei mor la nastere.