Fara doar si poate toti romanii se ghideaza dupa ea, dar te-ai intrebat vreodata ce se afla in spatele prognozei meteo? Sute de oameni lucreaza, ca romanul sa stie cu ce se imbraca maine, in inima si creierul Administratiei Nationale de Meteorologie.
“Creierul” este locul unde se interpreteaza datele venite de la cele 158 de statii meteo din toata tara, iar cativa oameni, mai exact trei meteorologi pe tura 24 din 24 de ore, reusesc sa puna in cuvinte pe intelesul tuturor sute de date criptate, informatii codate si fenomene meteorologice. In centrul Administratiei Nationale de Meteorologie se afla o sala mare, unde o mana de oameni lucreaza cu aparatura de zeci de milioane de euro.
“Acum 12 ani s-au investit aproximativ 50 de milioane de dolari in sisteme, radare si aparatura”, ne-a spus directorul executiv al ANM, Florinela Gerogescu. Si fara sa ne “mintim ca la meteo”, radarul folosit de statia din Baneasa este unul extrem de performant, dar care este setat doar pentru identificarea precipitatiilor.
Prognoza pe care toti o citim inainte sa iesim din casa este stabilita pe langa informatiile venite de la statiile meteo din Romania si cu datele primite de la satelit si radar, iar meteorologii fac un scenariu cu privire la cum va fi vremea in urmatoarele zile.
“Este o meserie care se invata la locul de munca”, ne-a mai povestit directorul executiv. Sansele de reusita pentru o prognoza sunt intre 86 si suta la suta, cele mai exacte fiind pe perioade scurte de timp.
“Inima” Administratiei Nationale de Meteorologie este locul unde sunt amplasate radarul si aparatele de masurat. Chiar daca totul este automat, in caz de urgenta aici gasim si tehnologia folosita de 20 de ani incoace. Mai exact, aceste aparate pot fi citite numai de oameni si nu cu ajutorul calculatorului.
In curtea ANM gasim o paralela in timp, tehnica de acum si aparatele folosite de aproape 20 de ani in determinarea starii vremii. Acestea sunt inca in stare de functionare si pot fi folosite in cazul cedarii aparatelor ultramoderne. (A.S.)