MASURI. Pentru a scapa de raceala, este bine sa aveti o alimentatie bogata in vitamina C ADRIANA POPESCU Odata cu scaderea temperaturilor si cu venirea primilor stropi de ploaie, racelile caracteristice acestei perioade sunt greu de evitat. Pentru a tine departe tusea, durerile in gat sau stranutul si pentru a trece mai usor de simptomele racelilor sau ale gripelor, este foarte important sa adoptati o dieta echilibrata. Nutritionistul Lygia Alexandrescu va ofera cateva sfaturi in acest sens: – daca nu aveti pofta de mancare, consumul de alimente solide nu trebuie considerat prioritar, daca beti suficiente lichide. Supele de zarzavat, salatele, soteurile de legume sunt mancarurile potrivite, atunci cand sunteti racit. Datorita continutului de vitamina C, care intareste sistemul imunitar, previne racelile si ajuta la detoxifierea ficatului, grepfruitul are proprietati miraculoase in ceea ce priveste tratarea racelii. Se recomanda consumarea fructului in intregime, adica si pulpa; – consumul de lichide: apa, ceai de plante, sucuri de fructe si legume proaspete. Acestea duc la eliminarea rapida a toxinelelor care au cauzat aparitia simptomelor de raceala. Cafeaua si ceaiul negru trebuie evitate deoarece au efect diuretic si deshidrateaza organismul; – produsele lactate se vor elimina din dieta. Anumite componente ale laptelui determina eliberarea de histamine in organism, substanta care contribuie la agravarea congestiei nazale. Evitati pe cat puteti si grasimile, carnea si produsele de patiserie; – alcoolul este interzis pentru ca deshidrateaza organismul, favorizeaza eliminarea vitaminei C din corp si incarca ficatul deja obosit de lupta cu toxinele bolii; – dulciurile si produsele zaharoase nu sunt recomandate. Globulele albe care distrug virusiii nu pot apara eficient organismul atunci cand exista aport de zahar in dieta; – alimentele iuti (piperul, mustarul sau hreanul) vor fi consumate moderat. Acestea favorizeaza drenajului mucozitatilor, avand efect de decongestionant nazal.