Atat perioada pre natala cat si cea post natala este foarte delicata in ceea ce priveste nutritia si mai ales medicatia mamicii. Medicii Si producatorii indeamna la precauTie in legatura cu administrarea de medicamente in perioada alaptarii. Iata cum trebuie sa te tratezi atunci cand alaptezi si care sunt medicamentele care pot dauna bebelusului.
Remedii naturale pentru durerile de cap
Multe mame care iSi hranesc copiii la san se intreaba ce pot face in momentul in care intervin probleme de sanatate Si in ce masura medicamentele luate de ele pot influenTa sanatatea bebeluSului.
Durerile de cap, durerile de dinTi sau de stomac pot pune tanara mama in dificultate in legatura cu decizia pe care trebuie sa o ia pentru a se simTi mai bine, fara ca cel mic sa sufere. Recomandarea noastra pentru mamele aflate in aceasta situaTie este sa se adreseze medicului inca de la inceput, pentru a elimina orice indoiala Si pentru a obTine sfaturi autorizate. Pentru unele medicamente putem spune ca este de ajuns prospectul care are indicaTii in acest sens, unele medicamente sunt total contraindicate, dar in mod clar orice medicament trebuie administrat cu precauTie. De aceea sfatul medicului este atat de important, pentru ca doar el Stie daca medicamentul se transmite sau nu in laptele matern Si implicit copilului”, afirma Cristian Lutan si Director Executiv Adjunct AsociaTia Romana a Producatorilor InternaTionali de Medicamente (ARPIM). Inteventiile stomatologice amanate dupa alaptare
Inainte de a decide singura sa iei un medicament, cantareSte de doua ori Si gandeSte-te la soluTii alternative:
– intervenTiile stomatologice trebuie amanate pe cat posibil daca se paote dupa perioada de alaptare. Analgezicele nu trebuie consumate decat la stricta recomandare a medicului; Durerile de cap trebuie abordate cat mai „natural” posibil. Cand te chinuie o migrena evita sa iei un antinevralgic care ar putea afecta sanatatea bebelusului,prin laptele pe care il consuma. Incearca sa te relaxezi, sa faci o baie calda sau sa ieSi la o plimbare afara cu sugarul
-Durerile de stomac pot fi ameliorate prin schimbarea alimentaTiei in ziua respectiva: – mierea in combinatie cu laptele face minuni in cazul constipaTiei – anemia poate fi tratata termporar prin modificarea alimentaTiei Si suplimentarea surselor de fier.
Medicamente care fac rau sugarilor
Niciun medicament nu este 100% sigur in timpul alaptarii. Fiecare bebulus reactioneaza diferit la substantele pe care le primeste din laptele mamei.
Printre categoriile de medicamente periculoase pentru bebelusi se numara sedativele, hipnoticele Si antidepresivele.
Asprina poate duce la insufienta hepatica
Un medicament aparent banal si inofensiv precum aspirina poate determina insuficienTa hepatica la copil, mai ales in timpul unor viroze.
Alte categorii de medicamente Si produse interzise mamicilor in perioada alaptarii sunt energizantele, dozele mari de vitamine, diureticele, laxativele, anticoncepTionalele Si toate suplimentele alimentare care conTin alcool, cum ar fi tincturile pentru creSterea poftei de mancare.
Alcoolul interzis in timpul alaptarii
Mamicile trebuie sa Stie ca alcoolul se transmite intr-un procent foarte mare in lapte Si de aceea consumul de alcool sau de produse care conTin alcool pe perioada alaptarii este strict interzis.
Antibioticele, cele mai periculoase „Recomand Si atenTie marita in cazul ingerarii de antibiotice in perioada alaptatului. De principiu, sunt sigure medicamentele care sunt recomandate Si bebeluSilor, precum Si cele care au fost administrate in perioada sarcinii. Insa cel mai bine este sa aveTi in vedere faptul ca medicamentele nu sunt bomboane Si este important sa consultaTi medicul inainte de a lua orice medicament, pentru binele dumneavoastra Si al copilului”, ne-a declarat dr. Evelina Moraru medic pediatru la Spitalul Clinic de UrgenTa pentru Copii Sf. Maria IaSi.