Coordonatorul Programului naţional de transplant, doctorul Victor Zota, este la un pas sa isi duca proiectul la bun sfarsit. Mai exact, deschiderea a doua banci de tesuturi si celule la nivel european. Proiectul va costa trei milioane de euro.
Este de ani buni coordonatorul programului national de transplant, dar si unul dintre cei mai buni medici din Romania. Isi face meseria cu multa pasiune si isi doreste din rasputeri ca Romania sa se situeze printre primele tari in realizarea transplanturilor. Munca medicului Victor Zota da roade in fiecare zi, tinand cont ca anul trecut Romania a avut o crestere de 100% a numarului de transplanturi fata de anii trecuti. Astfel, in 2014 au fost efectuate realizate 100 de transplanturi hepatice, aproape 200 de transplanturi renale si 200 de transplanturi de maduva.
De asemenea, toate aceste rezultate exceptionale ne situeaza pe locul doi in Europa ca progres al activitaţii de transplant. Insa, doctorul Victor Zota stie ca mai are un drum lung de parcurs pentru ca Romania sa fie la nivelul altor tari, precum Germania sau Austria.
Proiect de trei milioane de euro!
Medicina romaneasca este la un pas de o noua performanta, care va aduce beneficii majore bolnavilor ce au nevoie de transplant: “Anul acesta vom da drumul la primele doua banci de ţesuturi şi celule la nivel european, care sa fie conform standardelor europene. S-a facut un studio de fesabilitate, iar proiectul se afla acum la serviciul de achizitii al Ministerului Sanatatii, urmand sa se faca o licitatie pentru aparatura si tot cee ace mai este nevoie. Cele patru centre vor costa aproximativ trei milioane de euro si inseamna ceva extraordinar pentru Romania”, a declarat Victor Zota, pentru CANCAN.ro.
CITESTE SI:
Primele imagini cu sotia medicului Zamfir, barbatul care a isterizat toata suflarea feminina!
Toti mai multi romani accepta donarea de organe!
In acest moment, in Romania exista peste 45 de centre acreditate pentru declararea donatorilor.Anul trecut, Victor Zota declara ca nu se inregistreazăa o rata ingrijorătoare a refuzului de donare de organe:„Noi avem in general 20% — 25% rata a refuzului, ceea ce este extrem de bine la nivel mondial. Aceasta ne situeaza pe primele locuri in lume ca acceptare a donarii”, spunea coordonatorul Programului national de transplant.
Claudia Balan