Toate pensiile vor fi scutite de impozite, şi cele mici, dar şi cele mari. Primul pas s-a făcut marţi, prin votul senatorilor, urmând ca legea să treacă şi prin camera inferioară a Parlamentului.
Senatorii au votat astăzi pentru ca toate pensiile să fie scutite de impozit. Nu doar cele mici, ca până acum, ci şi pensiile uriaşe. Liberalii s-au opus şi au spus că legea este populistă, dar social-democraţii le-au răspuns că pensia este un drept câştigat, care nu trebuie dijmuit de stat.
”Bătrânii noştri au mâncat salam cu soia, au primit pâine, zahăr, ulei şi făină cu porţia, pe cartelă, au stat în frig punându-şi o haină în plus pe ei, în multe localităţi distribuţia energiei electrice fiind doar patru ore dintr-o zi, ani la rând şi au achitat întreaga datorie la FMI de peste 10 miliarde de dolari. Bâtrânii noştri nu ne-au lăsat datorii. Din contră. Au cotizat şi pentru pensiile decente la care sperau şi nu s-au plâns”. Astfel îşi justifică senatorul ALDE Cristiana Anghel, iniţiativa legislativă al cărei autor principal este, conform căreia toţi pensionarii ar urma să fie scutiţi de plata impozitului pe pensii.
Nota de fundamentare semnată de Cristiana Anghel menţionează ”bătrânii noştri” care au construit ”tunelul Bumbeşti-Livezeni, autostrada Bucureşti – Piteşti, Casa Poporului, centrala atomoelectrică” dar şi multe alte obiective industriale realizate până în 1990 şi enumerate pe larg de ea. Cristiana Anghel crede că pensionarii au ajuns bătaia de joc a guvernanţilor ce suferă de „gerontofobie”, arată DIGI 24.
Alături de senator şi-au pus semnăturile pe această iniţiativă alţi 100 de senatori, membri ai ALDE, PSD, UNPR, LC. Propunerea îşi doreşte abrogarea articolului din Codul Fiscal conform căruia pensionarii plătesc un impozit de 16% pentru suma de bani ce depăşeşte 1.050 de lei, diminuată cu contribuţia la asigurări de sănătate. Potrivit actualului Cod Fiscal pensiile mai mici de 1.050 lei nu se impozitează. În plus legea prevede că suma neimpozabilă lunară de 1.050 lei se majorează cu 50 de lei în fiecare an fiscal, până ce plafonul neimpozabil ar ajunge la 1.200 lei. Măsura legislativă adoptată marţi ar intra în vigoare la 1 ianuarie 2017 dacă va fi adoptată de deputaţi. (Gabriel Niculescu)