Daca altii fac bancuri despre ei, este clar, multi dintre vasluieni nu stiu de gluma. Nu mai este nicio indoiala si vedem asta aproape in fiecare jurnal de stiri, care isi face sumarul pe seama evenimentelor ce se intampla in acest oras “demonic".
“Dupa ce ca esti roman, esti din Moldova si chiar din Vaslui?”, este o vorba care face haz de necaz, dar care sintetizeaza poate cel mai bine pecetea pe care o poarta acest judet din “recomandarile” pe care le fac in fiecare jurnal de stiri locuitorii de pe aceste meleaguri.
Va redam doar cateva situatii relativ recente care arata cat de multa violenta, dar mai ales inconstienta, graviteaza in aceasta zona.
“Un poliţist şi-a amanetat legitimatia la camatari si a trecut de la striptease la proxenetism”, “Ring de box intr-o scoala din Vaslui. Directoarea s-a batut parte-n parte cu proful de engleză, fost iubit”, “Surori terorizate de un tata betiv. Scene filmate cu un telefon mobil”.
Cel mai recent dintre ele, cazul unei mame care a scandalizat Romania, dupa ce, aflata in stare avansata de ebrietate, s-a prabusit intr-un sant peste unul dintre cei opt copii ai ei. Dupa acest nefericit eveniment, Protectia Copilului a decis sa-i reintegreze pe minori in familia cu probleme.
Bancurile cu vasluieni sunt insa spumoase, mai ales ca majoritatea au ca subiect bautura, o adevarata problema pe plan local.
Ca de exemplu, pentru divertisment, inainte de explicatiile stiintifice, va oferim cateva bancuri:
“Medicii din Vaslui au descoperit la un pacient un ficat aproape intreg!”, “De Ziua Nationala, betivii din Vaslui sunt rugati sa folosească santurile ocolitoare” sau ”Romania trece la ora de vara, iar locuitorii se vor trezi cu o ora mai devreme. Cu o exceptie. In Vaslui asta inseamna ca se bea cu o ora mai devreme”..
Daca trecem peste amuzamentul situatiei exista insa si o explicatie stiintifica pentru tot ce se intampla in acest judet, dar mai ales pentru tot demonicul care iese in fata.
CANCAN a cautat explicatii de la doi specialisti, un psiholog, cat si un etnolog, care sa scoata la lumina originea tuturor relelor.
“Explicatia este una istorica. Este o povara istorica, din 1849, care si-a pus amprenta. Vaslui a fost inima Moldovei, insa toate luptele care s-au dus aici, inca din vremea lui Dimitrie Cantemir, au adus o stare de dezordine si de anxietate. Tot din cauza luptelor istorice purtate aici s-a dezvoltat si spiritul razboinic al vasluienilor. Inclusiv starea economica i-a adus pe locuitori sa se comporte asa”, a explicat cel mai cunoscut etnolog din oras, profesorul Dan Ravaru.
Bautura e de vina!
Am gasit inclusiv o explicatie psihologica cu privire la comportamentul vasluienilor, cei ajung subiect de bancuri sau deschid jurnalele de stiri cu fapte negative.
“Din punct de vedere psihologic, incidenta unor astfel de comportamente in aceasta zona poate fi explicata prin raportarea la nivelul scazut de dezvoltare in plan economic, profesional si social. Intr-un astfel de context, comportamentele negative sunt mult mai accentuate si mai vizibile. Mediul respectiv le intretine si le perpetueaza mai usor.
Lipsa perspectivelor si a alternativelor duce la orientarea populatiei catre comportamente cu valoare sociala negativa. O astfel de situatie ar trebui privita nu doar din perspectiva consecintelor prezente ci mai ales din punct de vedere al efectelor pe termen lung, pe care le implica un astfel de mediu. Intr-un mediu sarac, fara perspective, oamenii sunt mult mai expusi adoptarii unor comportamente negative precum alcolismul sau violenta”, sustine pishologul Andreas Hniatiuc.
Copiii devin victime nevinovate
Acelasi specialist sustine ca in acest context, cei mai afectati de comportamentul agresiv sunt chiar copiii.
„De cele mai multe ori, oamenii se simt respinsi, neacceptati si se resemneaza. Copiii care sunt martorii unor astfel de comportamente agresive sau adictive si cresc intr-un astfel de mediu, vor actiona, la randul lor, in virtutea unor comportamente observate si invatate, perpetuandu-le mai departe. Violenta verbala sau fizica, precum si alcolismul sunt comportamente invatate, pe care individul le adopta in contextul unei lipse de alternative de dezvoltare.
Solutia, intr-o astfel de situatie, este educatia preventiva, cu scopul de a forma viitori membri ai societatii, capabili sa adopte comportamente pozitive, pro-sociale, care sa reprezinte un factor de progres, atat in plan social, cat si economic. Astfel de indivizi ar putea reprezenta o alternativa pentru modelele negative actuale, reprezentate de esec, abandon, alcolism sau violenta domestica”, a explicat Andreas Hniatiuc.
(M.A)