Romanii, fie ei de la sat sau de la oras, cred in tot felul de datini si superstitii despre sarbatori. Anul Nou nu avea cum sa fie o exceptie de la regula, astfel ca multi aleg sa le respecte cu sfintenie, de frica ghinionului.
Dragostea iti va merge bine tot anul, daca iti tii iubitul de mana, este una din datinile trecerii in Noul An. La aceasta se adauga partea financiara, pentru ca banii nu trebuie sa lipseasca din buzunar pentru un an tot mai prosper. Datoriile nu trebuie sa treaca odata cu tine in noul an, pentru ca nu se vor dezlipi pe tot parcursul sau. Se mai zice că, acel obiect pe care îl ai în mână de Anul Nou, la 12 noaptea, sau cel pe care pui mana imediat după ora 12 va fi cel mai important plan al vieţii tale în anul care vine. Astfel, paharul de sampanie ciocnit la miezul noptii nu poate sa insemne decat veselie pentru urmatoarele 365 de zile
Lenjerie rosie si bani in buzunar
Romanii mai cred ca este bine ca in noaptea de Anul nou sa porti un obiect de imbracaminte rosu, de preferinta lenjerie, considerat aducator de noroc, dar si ca este neaparat nevoie sa porti haine noi. Vascul nu trebuie sa lipseasca din casa, din acelasi considerente.
Mai mult, duhurile rele sunt alungate in noaptea dintre ani cu cat mai mult zgomot… de aici si traditia urbana a bombelor, tiribombelor si petardelor asurzitoare din noaptea de Revelion. Nu e bine ca între Crăciun şi Anul Nou să se tricoteze, să se coasă şi să se spele rufele. De asemenea, nu este bine să speli în prima zi a Noului An şi curatenia din casa este absolut necesara.
Nu arunca gunoiul de Sf. Vasile
La fel de importante sunt si traditiiile din prima zi a anului, cand in calendarul ortodox este Sf. Vasile, “pazitorul de duhuri rele”. De aceea multe din incantatiile “magice”, provenind de la tara, isi au radacinile in aceste zile, iar colindele si uratul merge pe aceasta “reteta”. “Semănatul”, “Pluguşorul”, “Plugul cel Mare” şi “Vasilica” se cunosc indeobste la tara, dar o parte din ele au fost importate si la oras, la care se adauga si “Sorcova” ori colindele de Sf. Vasile.
Mai comune sunt practicile de “la oras”. Se spune ca dacă vrei sa ai noroc, nu trebuie sa arunci nimic din casa in prima zi de An Nou, nici macar gunoiul. De asemenea, e bine ca un barbat sa-ti intre in casa in prima zi din Anul Nou.
In traditia populara se mai spune ca asa cum este musafirul din ziua de Sfantul Vasile, bogat ori sarac, asa va fi omul tot anul. Totodata, in ziua de Anul Nou, trebuie sa se arunce prin casa spice de grau, iar seara, acestea sa fie stranse, pentru a fi din nou aruncate prin camin in ziua de Sfantul Ioan. Dupa aceea, se face un manunchi din spice si se pun la pastrare, fiind benefice pentru durerile de cap.
Tot in ziua de Sfantul Vasile se zice ca e bine sa bei mult vin, existand credinta ca atat vin cat va bea omul in aceasta zi, atat sange va avea in obraz in timpul anului. Tot de Sfantul Vasile, femeile beau si joaca fusul si furca, pentru a creste canepa peste an.
CITESTE SI: TRADITII SI SUPERSTITII de Craciun! Ce este bine sa faci astazi, 23 decembrie
Traditii de Sfantul Stefan! Ce trebuie sa facem si ce nu in aceasta zi
(M.N.)