Doua persoane condamnate definitiv pentru mineriadele din anii 1990 si 1991 nu pot fi urmarite prin Interpol, intrucat au obtinut azil politic in Austria. Cetatenii care au avut de suferit in urma incursiunilor minerilor organizeaza un protest.
Fostul lider sindical Romeo Beja, condamnat in anul 2005 la cinci ani închisoare în dosarul „Mineriadei de la Costeşti”, a fost dat în urmărire internaţională imediat după pronunţarea sentinţei. El nu a putut fi incarcerat, pentru ca plecase, cu scurt timp inainte, din Romania. Beja a obtinut apoi azil politic in Austria, situatie care facut imposbila capturarea lui, la fel ca si in cazul lui Gregorian Bivolaru, liderul spiritual al MISA condamnat pentru relatii sexulale cu minore, dar azilant politic in Suedia.
In acelasi mod a procedat si Silviu Popescu, fost membru al CADA, Comitetul de Actiune pentru Democratizarea Armatei, dat in urmarire internationala in aprilie 1997 El era cautat pentru executarea unei pedepse tot de cinci ani de inchisoare, dar pentru mineriada din 1991. Popescu a obtinut si el azil politic in Austria, astfel ca nu si-a executat pedeapsa.
Nu mai sunt “Most Wanted”
Chiar daca mandatele de executare ale pedepselor pentru cele doua persoane au fost inaintate Politiei si Interpol Romania, imediat dupa condamnare, acum cele doua persoane nu mai figureaza la sectiunea “Most Wanted”, nici la nivel national, nici in baza de date a Interpol. O explicatie halucinanta o are presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor din Romania, Viorel Ene.
Protest la Parchet
“Noi am facut numeroase actiuni de protest impotriva tuturor ministrilor de interne, am pichetat si ambasada Austriei, fara nici un fel de rezultat. Am facut si o serie de adrese la Interpol, si ne-au raspuns ca nu se justifica urmarirea lor. Practic refuza sa-i urmareasca, este scandalos, si chiar maine (luni, n.r. ) vom picheta din nou Parchetul General, pentru a se face dreptate mortilor si ranitilor in mineriadele din 90, 91 si 99” a declarat pentru “Cancan” Viorel Ene, presedinte AVMR.
(M.N.)