Ultima versiune a sistemului de operare folosit pe aproape toate calculatoarele din lume, a fost prezentat oficial in urma cu cateva zile, iar acum poate fi si testat.
Creatorii Windows-ului 10 spera sa indrepte greselile sistemelor anterioare, aducand functii noi, inovative.
Daca windows XP este acum deja istorie, utilizatorii sistemelor de operare produse de Microsft sunt impartiti acum intre windows 7, 8, si 8.1. Ultima dintre versiunile aflate in uz au vizat in special dispozitivele mobile, precum tabletele, astfel ca binecunoscutul buton de start nu mai actioneaza binecunoscutul “start menu”, unde se pot gasi toate programele, jocurile, si fisierele din computer, precum si setarile sistemului de operare. Tocmai in ideea mobilitatii, informaticienii au gandit ca butonul de start sa actioneza o pagina formata din asa numitele “tiles”- iconite sub forma unor ferestre cu aplicatii, programele din calculator, -asa numita “metro interface”. Destinata in special dispozitivelor cu touch-screen, interfata metro a nemultumit utilizatorii de desktop, care recurgeau la cateva artificii ca sa ajunga la varianta clasica de ecran de lucru.
Windows 10 nu mai este axat pe tablete
Windws 10, prezentat oficial pe 21 ianuarie, dar care nu este comercializat in prezent, a reparat chiar aceste hibe. Inginerii de softtware au sarit peste windows 9, la versiunea 10 si au unificat interfata metro cu desktopul clasic, aceasta fiind practic integrata in meniul de start, compus acum din “tiles”. La capitolul inovatie, gigantul din Redmont s-ainspirat din alte sisteme gratuite, precum linuxul, si a introdus o functionalitate prezenta in acestea de ani de zile: desktopul virtual, si anume posibilitatea utilizatorului sa treaca intr-un alt ecran, “golit” de aplicatiile care raman sa ruleze in background !
La capitolul cerinte de sistem, respectiv posibilitatea calculatoarelor mai modeste de a rula sistemul de opeerare, inginerii gigantului software au anuntat ca nu se va schimba mai nimic fata de versiunile anterioare, adica un calculator care ruleaza fluent windows 7 sau 8 va rula fara probleme si windows 10! Noua versiune este in stadiu “beta” si este disponibila pentru testare utilizatorilor inregistrati in programul de testare Windows Insider!
Adio Internet Explorer: navigam pe web prin comenzi vocale!
La capitoul functionalitati, dezvoltatorii ultimei versiuni de Windows s-au gandit si la integrarea cu consola de jocuri produsa tot de compania mama, astfel ca un utilizator de xbox va juca, pentru prima data, un joc in retea impotriva altuia care foloseste acelasi joc, dar pe windows 10, pe tableta sau pe PC! O alta functionalitatea de impact va fi scoaterea “la pensie” a batranului Internet Explorer, navigatorul de web prezent in versiunile sale anterioare, inca de la windows xp, de acum 14 ani! Acesta va fi inlocuit cu asa numitul “Spartan” rescris de la zero, cu un alt cod, si care isi propune sa revolutioneze experienta pe internet.
In noul browser va fi integrata si asa numita “Cortana”, asistenta personala, care raspunde la comenzile vocale ale utilizatorilor, si care este, conform criticilor, chiar mai buna decat aplicatiile dezvoltate de concurenti, Apple si Google. Spre exemplu, Cortana va trimite un mail la solicitarea vocala a utilizatorului, care nici nu trebuie sa mai atinga tastatura ! Tot de la concurenta pare a proveni si ideea sincronizarii mai eficiente telefoanelor si tabletelor care ruleaza Windows cu calculatorul, notificarile urmand a fi primite pe ambele dispozitive. Mai mult, se poate incepe lucrul intr-o aplicatie de pe PC, sa spunem, ca apoi sa se poata continua lucrul pe telefon, dupa ce modificarile s-au salvat pe serverele de cloud!
Va fi gratis un an, dar numai pentru cei cu windows original !
Cel mai important anunt al dezvoltatorilor Microsoft, este bineinteles, cel ce tine de marketing. La momentul lansarii oficiale, probabil undeva in primavara-vara acestui an, utilizatorii cu licenta de windows 7, 8 si 8.1 vor putea sa treaca gratuit la windows 10!. Strategia de marketing este ca acest lucru sa fie valabil timp d eun an de la lansare, pentru stimularea innoirii sistemului de operare, urmand ca ulterior sa se achite o taxa.
90% din calculatoarele din intreaga lume ruleaza windows
In ceea ce priveste cota de piata, sistemul de operare windows, in ansamblu, este prezent pe cel putin 90% din calculatoarele din intreaga lume. Raportat la datele pe anul 2014, restul calculatoarelor din lume ruleaza OSX, sistemul de operare produs de Apple (aproximativ 7%) si doar 1-2% din acestea au un sistem de operare gratuit si care poate fi modificat de comunitatea de utilizatori- ”opensource”, precum Linux-ul. Cota acestuia din urma este insa in crestere, datorita faptului ca in ultimii ani, Linux-ul s-a schimbat in totalitate, oferind functionalitati similare cu celelalte sisteme, acesibile din mai multe interfete asemanatoare cu windows-ul si OSX, dar intr-un mod complet gratuit!
Fata ascunsa a internetului: cum se pot cumpara arme, droguri, carduri clonate
(M.N.)