Atac fara precedent asupra unui demnitar roman. Bogdan Aurescu a fost linsat in incinta Facultatii de Drept. Secretarul de Stat a fost batut crunt, cu pumnii si picioarele, de romanul care anul trecut l-a atacat cu oua pe presedintele Germaniei.
Incidentul s-a petrecut in seara zilei de 27 noiembrie, pe holurile Facultatii de Drept, atunci cand Bogdan Aurescu a aparut in fata agresorului care il urmarea de ceva vreme. Fara sa stea pe ganduri, atacatorul s-a napustit asupra demnitarului, acuzat ca s-a inteles cu autoritatile germane, si a inceput sa-i care pumni si picioare.
Batausul, un barbat la vreo 50 de ani, a lovit-o pe victima timp de cateva minute, chiar daca aceasta era insotita de un coleg. Conflictul a fost “stins” cu greu de catre paznicii facultatii, care au reusit intr-un final sa-l imobilizeze pe agresor. Din fericire, Bogdan Aurescu nu a fost nevoit sa se interneze dar loviturile incasate au lasat urme vizibile pe corpul diplomatului.
Ulterior s-a aflat si identitatea celui care l-a jucat in pumni si picioare pe demnitarul roman. Anchetatorii au fost surprinsi sa afle ca acesta se numeste Vlad Adrian, un oltean care a renuntat la cetatenia romana in favoarea celei germane, certat cu legea, care are la activ mai multe “atentate” asupra a trei presedinti de stat. El este originar din Craiova, are 50 de ani, este inginer si locuieste in orasul Offenbach.
Barbatul a fost retinut si mai apoi trimis in fata instantei cu propunere de arestare preventiva sub acuzatia de ultraj si amenintare. Pentru ca a recunoscut si regretat fapta, atat magistratii Judecatoriei Sectorului 5, cat si cei de la Tribunalul Bucuresti, in recursul judecat azi, au considerat ca bestia nu trebuie sa stea dupa gratii. Vlad Adrian are doar interdictie de parasire a tarii si va fi supravegheat in continuare de autoritatile doljene. Interesant este faptul ca barbatul si-a anuntat intentiile de multa vreme, considerand ca angajatii din Ministerul Afacerilor Externe, in special Bogdan Aurescu, nu si-au facut treaba si nu l-au ajutat in conflictul cu autoritatile germane. A trimis nenumarate mail-uri de avertisment pe adresa institutiei dar si la Facultatea de Drept.
In ultima vreme, continutul “scrisorilor” erau pline de injurii si amenintari cu moartea. Practic, de la scandalul cu evacuarea, Vlad Adrian s-a infuriat pe toata lumea. El a sustinut ca statul German a incalcat mai multe legi impotriva sa si a familiei sale motiv pentru care a fost dat afara dintr-un imobil in mod illegal. Ca si acum, el a incercat sa-si faca dreptate singur. L-a atacat in luna aprilie a anului trecut pe presedintele Germaniei, Christian Wulff. Incidentul a avut loc in timpul vizitei acestuia la Wiesbaden. Atunci, olteanul a aruncat din multime cu mai multe oua in presedintele Wulff si a fost imediat imobilizat de fortele de ordine. Politia germana anunta ca presedintele nu a patit nimic, avand doar costumul patat.
Motivele pentru care Vlad Adrian a scapat de o pedeapsa grea nu au fost dezvaluite, dar se banuieste ca el ar avea ceva probleme psihice. Conform presei germane, Christian Wulff nu a fost prima victima de rang inalt a batausului roman.
Vlad Adrian i-a atacat in trecut si pe fostii presedinti germani Horst Koehler si Johannes Rau. In urma cu cinci ani, la o ceremonie de premiere de la Targul de Carte din Frankfurt, romanul a sarit pe presedintele Germaniei de la acea vreme, Horst Koehler, pe care l-a apucat de revere, inainte sa fie imobilizat de garzile de corp ale acestuia. In incaierare, Koehler nu a fost ranit. Reprezentantul politiei declara dupa ancheta ca “barbatul parea confuz si evident incerca sa atraga atentia asupra sa, din cauza problemelor cu chiria”. In niembrie 2002, Vlad Adrian l-a atacat pe presedintele german Johannes Rau. Romanul a fost indepartat de garzile de corp ale presedintelui. A fost retinut, anchetat si apoi eliberat.
Bogdan Aurescu este secretar de stat in MAE si profesor universitar la Universitatea din Bucuresti. Si-a inceput activitatea de diplomat in 1996 in cadrul Directiei Juridice si Tratate. A indeplinit numeroase functii în cadrul MAE, printre care: consilier la Cabinetul Ministrului, director adjunct al Directiei Juridice si Tratate, director al Directiei Drept International si Tratate, subsecretar de stat, agent guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului si agent al Romaniei la Curtea Internationala de Justitie de la Haga. Bogdan Aurescu a reprezentat Romania in procesul cu Ucraina privind delimitarea platoului continental al Marii Negre. In 2009, Curtea de la Haga a atribuit Romaniei o suprafata de 9.700 de kilometri patrati din platoul continental, iar acest lucru reprezinta accesul la o cantitate estimata de 70 miliarde de metri cubi de gaz si 12 milioane tone de petrol.
Claudiu Valimareanu