Scolile si gradinitele vor putea organiza cursuri de vara, contra-cost, pentru parintii care vor sa le dea o ocupatie copiilor aflati in vacanta mare. Acest lucru se va intampla daca parlamentarii vor completa Legea educatiei nationale!
Atat scolarii, cat si copiii din gradinite, ar putea merge si pe timpul vacantei de vara la cursuri, potrivit unui proiect de act normativ inregistrat recent la Senat. Programul, intitulat „Scoala de vara”, ar urma sa fie facultativ si contra-cost, si isi propune sa vina in sprijinul parintilor care, din lipsa de solutii, isi lasa copiii nesupravegheati pe perioada vacantei de vara.
Propunerea legislativa pentru completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011 a fost inregistrata in luna decembrie la Senat, iar documentul a primit recent avizul favorabil al Consiliului legislativ, urmand a fi dezbatut in cadrul noii sesiuni parlamentare, programata sa inceapa la 1 februarie.
Concret, potrivit proiectului de lege, programul scolar va cuprinde, pe langa programul obligatoriu, si unul facultativ, organizat pe perioada vacantei de vara, care se va adresa atat elevilor, cat si prescolarilor (copiilor din gradinite).
Astfel, in timpul Programului intitulat „Scoala de vara”, vor fi organizate, optional si contra-cost, activitati instructiv-recreative pentru cei mici, care vor permite supravegherea si instruirea copiilor ai caror parinti doresc acest lucru.
In motivarea deciziei lor, cei 77 de parlamentari care au semnat initiativa legislativa explica faptul ca, desi invatarea pe tot parcursul vietii este un drept garantat de lege, mai mult de trei din cele 12 luni ale anului, copiii sunt in vacanta, arata avocatnet.ro.
Parintii nu au timp sa-i supravegheze
In plus, in expunerea de motive anexata proiectului de act normativ, este precizat ca vacanta de vara a copiilor este mult mai lunga decat concediul pe care si-l pot lua parintii pe timpul sezonului cald, rezultand o perioada semnificativa de timp in care elevii si prescolarii nu pot beneficia de supraveghere si educatie din partea parintilor lor.
„In aceste perioade, scolarii raman nesupravegheati, riscand sa se accidenteze sau sa fie expusi anturajelor periculoase ale strazii, consumului de alcool sau de droguri, iar prescolarii ai caror familii nu beneficiaza de sprijinul unor bunici, pot ramane nesupravegheati” se arata in documentul amintit.
De asemenea, in motivarea demersului lor, deputatii si senatorii dau exemplul altor tari europene, in care sunt organizate cursuri de vara pentru elevi, cursuri ce imbunatatesc major educatia copiilor, prin diverse activitati instructiv-recreative: jocuri sportive, participarea la activitati culturale (spectacole, muzee), contacte cu alte grupuri de elevi, drumetii, vizite in alte orase sau zone turistice etc.
(Gabriel Niculescu)