Acasă » Știri » Şase muncitori români din Libia au fost aduşi joi în România

Şase muncitori români din Libia au fost aduşi joi în România

De: Cancan 20/09/2013 | 11:19
Şase muncitori români din Libia au fost aduşi joi în România

Şase dintre muncitorii români aflaţi la muncă în Libia care aveau un conflict cu angajatorul libian care le reţinuse paşapoartele au fost aduşi în România joi, a declarat, vineri, ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

„Ieri şase din muncitorii români aflaţi la muncă în libia şi care aveau un conflict cu angajatorul libian, care le reţinuse paşapoartele, au ajuns în ţară. A fost nevoie de eforturi extrem de serioase ale centralei MAE şi ale ambasadei noastre la Tripoli pentru ca muncitorii români să revină în ţară”, a declarat Titus Corlăţean.

El a precizat că astfel de situaţii ar putea fi evitate dacă înainte să plece la muncă în străinătate oamenii s-ar informa ce condiţii de muncă şi de viaţă îi aşteaptă acolo şi dacă firmele la care vor să se angajeze au sau nu probleme.

În acest sens, ministrul de Externe a declarat că ministerul pe care îl conduce desfăşoară o campanie împotriva traficului de persoane.

Un grup de 14 muncitori români care au lucrat în Libia şi au avut un conflict cu firma angajatoare au primit vize de ieşire din această ţară în urma demersurilor Ambasadei României la Tripoli, şase dintre aceştia urmând să ajungă joi în România, informa MAE, joi.

MAE informa, pe 1 septembrie 2013, că în faţa Ambasadei României la Tripoli s-a prezentat un grup format din aproximativ 35 de muncitori români, sosiţi în Libia prin intermediul firmei româneşti S.C. Interest Construct Euroart SRL, pentru a lucra în domeniul construcţiilor civile, în interesul societăţii libiene Rwafil Group. Acţiunea muncitorilor români, nemulţumiţi de relaţia cu angajatorul, era, potrivit MAE, o formă de protest faţă de situaţia în care se află şi de sensibilizare a autorităţilor libiene pentru a interveni în rezolvarea cazului.

„Ambasada României la Tripoli a întreprins următoarele demersuri: A vizitat în repetate rânduri cetăţenii români la complexul în care sunt cazaţi; A solicitat MAE libian, prin notă verbală, sprijinul autorităţilor competente pentru recuperarea paşapoartelor, aplicarea vizei de ieşire din Libia şi suportarea cheltuielilor de repatriere de către angajatorul libian; S-a întâlnit cu reprezentanţi ai autorităţilor locale (Ministerul de Externe, Ministerul de Interne – Autoritatea Naţională pentru Paşapoarte şi Imigrări, Ministerul Muncii), cărora le-a prezentat situaţia muncitorilor români şi le-a solicitat sprijinul pentru rezolvarea situaţiei; La data de 30.06.2013, a realizat o întâlnire cu patronul firmei libiene la sediul societăţii situat în acelaşi complex în care sunt cazaţi şi cetăţenii români”, informa MAE.

De asemenea, Ministerul preciza, la 1 septembrie, că Ambasada de la Tripoli menţine legătura telefonică cu directorul firmei de intermediere din România, care a promis că se va deplasa la Tripoli, pentru rezolvarea situaţiei împreună cu patronul libian, dar care nu şi-a onorat niciodată promisiunea.

„La data de 28.07.2013, reprezentantul Ambasadei a realizat o nouă vizită la complexul în care sunt cazaţi muncitorii români, însoţit de reprezentanţi ai Organizaţiei Internaţionale pentru Imigrare (OIM) – filiala Libia. În aceeaşi zi (28.07.2013), a organizat o întrevedere la care au participat patronul societăţii libiene, reprezentanţii OIM, precum şi reprezentanţii Asociaţiei de Prietenie Libia – România. Angajatorul a invocat faptul că ar fi achitat în avans cheltuielile legate de eliberarea vizei de intrare în Libia, de transportul pe ruta România – Libia, pentru asigurările medicale şi că ar fi avansat sume în numerar pentru muncitorii români după sosirea acestora la Tripoli. Pe cale de consecinţă, patronul consideră că este prejudiciat dacă muncitorii români părăsesc Libia fără a-şi achita datoriile faţă de compania angajatoare. Pentru deblocarea situaţiei, reprezentantul ambasadei a propus patronului libian identificarea unei modalităţi concrete şi imediate de rezolvare a situaţie pentru ca muncitorii români care nu au datorii faţă de companie să poată părăsi teritoriul Libiei, iar celor datornici să li se deducă din remuneraţia pentru orele de muncă prestate sumele necesare pentru acoperirea creanţelor”, preciza MAE.

„În urma negocierilor, partea libiană a fost de acord cu această soluţie, agreată de toate părţile prezente la întâlnire; mai mult, această modalitate de stingere a conflictului fusese agreată şi de către majoritatea muncitorilor. Pentru rezolvarea situaţiei, Ambasada României la Tripoli a întreprins în mod repetat demersuri pe lângă toate autorităţile libiene competente (Ministerul de Externe, Ministerul de Interne, Ministerul Muncii), inclusiv internaţionale (reprezentanţa din Libia a Organizaţiei Internaţionale pentru Imigrări)”, se mai arăta în comunicat MAE remis la acea dată.

Ministerul preciza că Direcţia Relaţii Consulare din cadrul MAE român l-a convocat de trei ori la MAE pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Libiei la Bucureşti, căruia i-a solicitat sprijinul pentru returnarea de urgenţă a paşapoartelor muncitorilor români reţinute de angajatorul libian.

„La sediul MAE, a fost convocat directorul firmei SC Interest Construct Euroart SRL, căruia i s-a solicitat facilitarea întoarcerii de urgenţă în România a muncitorilor români; A transmis Direcţiei Inspecţia Muncii din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice sesizările cetăţenilor români; A sesizat Agenţia Naţională de Combatere a Traficului de Persoane, care a demarat investigaţiile necesare; Având în vedere faptul că cetăţenii români au plecat în străinătate fără contracte de muncă, a sesizat organele de urmărire penală, care a dispus deja măsurile specifice în astfel de cazuri; A fost convocat un grup interministerial de lucru cu participarea Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului Afacerilor Interne (Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Agenţia Naţională de Combatere a Traficului de Persoane) şi a Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (Inspecţia Muncii)”, informa MAE, pe 1 septembrie.

De asemenea, potrivit aceluiaşi comunicat, Direcţia Relaţii Consulare din cadrul MAE a transmis instrucţiuni Ambasadei României la Tripoli pentru contactarea Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie în vederea repatrierii cetăţenilor români care solicită acest demers.

„La data de 13.07.2013, doi muncitori români au reintrat în posesia documentelor de călătorie de la angajator şi s-au repatriat. Alţi doi muncitori romani, care nu aveau datorii fata de patron, au plecat spre Romania la data de 24.08.2013. Un alt muncitor a intrat in posesia paşaportului, a vizei de ieşire si a biletului de avion dar refuza sa se întoarcă in Romania pretextând ca are de recuperat bani de la patron. În pofida situaţiei în care se află muncitorii români în Libia, intermediarul român continuă să trimită alte persoane, în aceleaşi condiţii în Libia. La data de 13.07.2013, firma de intermediere din România a trimis în Libia încă 9 (nouă) muncitori. Trei dintre nou veniţi, având încă paşapoartele asupra lor, şi-au achiziţionat biletele de retur şi cu sprijinul Ambasadei au revenit în ţară. Cu sprijinul ambasadei ceilalţi sase muncitori şi-au găsit de lucru la alte companii libiene si au declinat oferta companiei Rawfil”, informa MAE.

De asemenea, „ca urmare a măsurilor descrise mai sus, a fost demarată procedura necesară pentru obţinerea vizelor de ieşire din Libia pentru 10 muncitori români care nu au datorii faţă de patronul libian”.

„Cele 10 paşapoarte cu vize de ieşire se află la Ministerul de Interne libian, Serviciul de Paşapoarte şi Imigrări, urmând a fi ridicate de patron pentru a fi înmânate persoanelor. Pentru ceilalţi muncitori români se vor face reeşalonări ale perioadei de muncă în contul datoriilor acumulate, urmând ca aceştia să părăsească Libia după stingerea creanţelor faţă de angajator”, informa MAE.

MAE preciza că Ambasada României la Tripoli nu a reţinut şi nu s-a aflat niciodată în posesia paşapoartelor muncitorilor români.

„Misiunea diplomatică păstrează permanent legătura cu muncitorii români şi autorităţile locale, fiind pregătită să acorde în mod prioritar asistenţă consulara cetăţenilor români, în limita atribuţiilor ce îi revin. În prezent ambasada face demersuri pe lângă autorităţile libiene pentru a permite, în aceasta situaţie excepţională, părăsirea teritoriului libian de către muncitorii romani numai cu titluri de călătorie şi fără vize de ieşire. În măsura în care autorităţile vor accepta aceasta derogare de la prevederile legale interne, ambasada va coordona repatrierea muncitorilor romani. Ministerul Afacerilor Externe atrage din nou atenţia că astfel de situaţii pot fi evitate dacă, înainte de plecarea din ţară, cetăţenii români care doresc să muncească în străinătate depun diligenţele necesare pentru semnarea contractelor individuale de muncă, prin intermediul agenţilor de ocupare a forţei de muncă în străinătate, persoane juridice române autorizate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi dacă solicită autorităţilor române competente (inspectoratele teritoriale de muncă) verificarea legalităţii operaţiunilor de intermediere a angajării în străinătate”, scria MAE.

banner

L.C

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
BANCUL de vineri | Doctore, mai e vreo speranță?
BANCUL de vineri | Doctore, mai e vreo speranță?
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere...
Anamaria Prodan arată la 51 de ani ca la 20! Impresara şi-a pus fanii pe jar cu cele mai îndrăzneţe apariţii
Anamaria Prodan arată la 51 de ani ca la 20! Impresara şi-a pus fanii pe...
Marele regret al Catincăi Roman, la 5 luni distanță de când mama sa s-a stins din viață. Ce spune despre relația cu Oana Roman: „Dragoste cu sila nu se poate”
Marele regret al Catincăi Roman, la 5 luni distanță de când mama sa s-a stins...
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a...
Patru polițiști au fost surprinși la pândă cu radarul. Fotografia care a înfuriat șoferii:
Patru polițiști au fost surprinși la pândă cu radarul. Fotografia care a înfuriat șoferii: "De-a...
Vacanță de coșmar în Turcia pentru o familie de români. Un bărbat a murit strivit de mașina de teren, de față cu soția și copilul
Vacanță de coșmar în Turcia pentru o familie de români. Un bărbat a murit strivit...
Radar în Bulgaria: poți ignora amenda sau o vei primi acasă, prin poștă?
Radar în Bulgaria: poți ignora amenda sau o vei primi acasă, prin poștă?
Alex Velea a vorbit pentru prima dată despre infidelitate! Artistul a dezvăluit de ce nu o înșală pe Antonia! : „Ar afla...”
Alex Velea a vorbit pentru prima dată despre infidelitate! Artistul a dezvăluit de ce nu...
Și-a ucis fratele! „Trebuie să mai omor pe...”
Și-a ucis fratele! „Trebuie să mai omor pe...”
Dialogul dintre Patrick și Gagea. Concurentul nu poate trăi cu gândul că fosta lui iubită are ochi și pentru Patrick: „Dacă ea se folosește de mine ca să te reaprindă pe tine?”
Dialogul dintre Patrick și Gagea. Concurentul nu poate trăi cu gândul că fosta lui iubită...
Andreea Antonescu a spus ce crede despre relația Andreei Bălan cu Victor Cornea! Ce reacție a avut când a auzit de nunta secretă a prietenei sale: „Adevărul îl știm noi”
Andreea Antonescu a spus ce crede despre relația Andreei Bălan cu Victor Cornea! Ce reacție...
"Se vedea cum zburau bucăţele de tablă mai mici". Ploile torențiale și vijeliile au făcut...
BANCUL ZILEI. Soacra îl întreabă pe Bulă: - Am auzit că i-ai făcut fiicei mele o cerere în căsătorie. De ce...
BANCUL ZILEI. Soacra îl întreabă pe Bulă: - Am auzit că i-ai făcut fiicei mele...
TOP 3 aplicații rivale pentru Google Maps si Waze care-și fac treaba foarte bine
TOP 3 aplicații rivale pentru Google Maps si Waze care-și fac treaba foarte bine
Planta MIRACULOASĂ folosită de grecii antici acum 2.000 de ani
Planta MIRACULOASĂ folosită de grecii antici acum 2.000 de ani
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără...
Cum ar putea primi românii bani după ce fac cumpărături. Noul sistem de “credit fiscal” pregătit de Guvern
Cum ar putea primi românii bani după ce fac cumpărături. Noul sistem de “credit fiscal”...
Cele trei legume pe care nu e bine să le mănânci crude. La ce riscuri te expui dacă faci acest lucru
Cele trei legume pe care nu e bine să le mănânci crude. La ce riscuri...
S-a schimbat legea pentru permisul auto în România. Înregistrarea e obligatorie
S-a schimbat legea pentru permisul auto în România. Înregistrarea e obligatorie
Cum arată soția lui Florin Niță. Portarul Naționalei și Laura sunt căsătoriți de 10 ani
Cum arată soția lui Florin Niță. Portarul Naționalei și Laura sunt căsătoriți de 10 ani
Au început reducerile de vară la jocuri video. 6000 de jocuri și colecții la prețuri reduse
Au început reducerile de vară la jocuri video. 6000 de jocuri și colecții la prețuri...
EXCLUSIV. Cazul Pandarof stă de 2 ani în DIICOT, în timp ce instituţia refuză să transmită informaţii publice despre caz, sub pretextul că şi-ar periclita o anchetă în desfăşurare. Surse: pe interceptări ar fi „picat” şi fostul prim adjunct SRI
EXCLUSIV. Cazul Pandarof stă de 2 ani în DIICOT, în timp ce instituţia refuză să...
Obligatoriu pentru stăpânii de pisici sau câini. Lege de la UE pentru proprietarii de animale
Obligatoriu pentru stăpânii de pisici sau câini. Lege de la UE pentru proprietarii de animale
Ce au de împărțit Catinca și Oana Roman. Nici moartea mamei nu le-a apropiat
Ce au de împărțit Catinca și Oana Roman. Nici moartea mamei nu le-a apropiat
Orașul din Europa care vinde TEREN de casă cu doar 50 de bani metrul pătrat: „Absolut oricine este binevenit să cumpere”
Orașul din Europa care vinde TEREN de casă cu doar 50 de bani metrul pătrat:...
Imagini rare cu sora lui Răzvan Marin, golgheterul României la EURO 2024. Maria este de o frumuseţe uimitoare
Imagini rare cu sora lui Răzvan Marin, golgheterul României la EURO 2024. Maria este de...
Din 15 iulie, 10 ispite feminine aşteaptă să demaşte cele mai ascunse trăiri ale concurenţilor Insula Iubirii
Din 15 iulie, 10 ispite feminine aşteaptă să demaşte cele mai ascunse trăiri ale concurenţilor...
Lavinia Miloșovici, dezvăluiri cutremurătoare despre cea mai neagra perioadă a vieţii sale:
Lavinia Miloșovici, dezvăluiri cutremurătoare despre cea mai neagra perioadă a vieţii sale: "Toată suferința pe...
Dana Roba, din nou față-n față cu soțul agresor. Ce i-a spus Daniel Balaciu în sala de judecată
Dana Roba, din nou față-n față cu soțul agresor. Ce i-a spus Daniel Balaciu în...
Orașul din România unde cumperi un apartament cu 3 camere la doar 7.000 de euro. Are două băi, două balcoane, iar proprietarul primește și o boxă
Orașul din România unde cumperi un apartament cu 3 camere la doar 7.000 de euro....
Cum a reușit un român să cheltuie de 6 ori mai puțini bani pentru vacanța în Grecia. Metoda bărbatului a generat mari controverse în mediul online
Cum a reușit un român să cheltuie de 6 ori mai puțini bani pentru vacanța...
×