Romania a fost ferita de atentate, asta in conditiile in care, inca din anul 2002, tara s-a implicat cu trupe in Afghanistan si Irak. In ultimii ani, insa, exportul de arme a atras dupa el si consecinte care ne-au dus pe harta terorismului!
In urma atentatelor teroriste din Franta, in care au murit 17 oameni si 3 teroristi, autoritatile romane au considerat ca nivelul de alerta antitero poate ramane, totusi, la nivelul albastru-precaut, al doilea cel mai putin alert (dintr-un total de 5 trepte).
„Pustile de asalt AKS-74 Kalashnikov erau singurele arme oarecum neobisnuite (ale atacatorilor – n.r.), deoarece sunt foarte comune in Balcani, unde modelul AK-47 se gaseste mult mai usor. Nu au fost produse in vreo tara ex-iugoslava, asa ca cel mai probabil au fost realizate in Bulgaria sau Romania”, a afirmat Ivan Zverzhanovski, coordonatorul Centrului pentru controlul armelor usoare din sud-estul Europei, citat de The Telegraph.
Acesta nu este singurul caz in care aflam ca armele romanesti ajung obiectul unor evenimente deosebit de grave.
In 2011, un atac care a socat lumea intreaga a avut ca obiect tot o arma romaneasca.
Este vorba despre un atac chiar la adresa presedintelui Barack Obama! Mai exact, un tanar a fost arestat dupa ce a deschis focul asupra Casei Albe, cu o pusca made in Romania.
Romani cercetati pentru acuzatii de terorism
In masina lui Oscar Ramiro Ortega-Hernandez, politistii au gasit o arma semiautomata fabricata de Cugir SA si echipata cu luneta cu vizare telescopica, precum si noua cartuse folosite.
Un alt caz care a atras atentia la nivel international supra Romaniei a fost in momentul in care ofiterul MApN Aurel Fratila a ajuns sa fie judecat pentru trafic de arme cu Iranul, iar acuzatia prezentata de americani a fost aceea de terorism, motiv pentru care s-a cerut si extradarea acestuia peste ocean. Fratila a fost eliberat anul trecut si este cercetat in stare de libertate.
In 2013, Romania a inregistrat cel mai ridicat nivel de export de arme din ultimii 5 ani, se arata intr-un document oficial, act prezentat de Ministerul de Externe.
„Tara Lalelelor” = „Tara Mitralierelor”
Cel mai important client de tehnica militara romaneasca a fost in 2013 Olanda, tara care isi mentine relatia puternica in acest domeniu, cu producatorii romani, in special pe tehnica navala. In anul respectiv, comenzile din „Tara Lalelelor” au crescut de peste patru ori fata de anul precedent. SUA, Israel, Marea Britanie sau Turcia se afla si ele in topul clientilor de armament romanesc, precum in anii precedenti, catre aceste tari inregistrandu-se cresteri foarte mari ale exporturilor romanesti de armament.
CITESTE SI:
Logodnicul Biancai Brad, extradat in SUA pentru ca aproviziona Iranul cu produse militare!
(M.A.)