"Tataee” de la BUG Mafia, pe numele sau real Vlad Irimia, considera ca toata lumea este vinovata pentru tragedia din Colectiv.
Nenorocirea se poate repeta oriunde, in scoli, institutii publice, restaurante, tocmai pentru ca romanii nu se gandesc la masurile de siguranta.
“Tataee” a explicat intr-un interviu pentru Mediafax ca artistii, indiferent de genul de muzica abordat nu au un cuvant de spus in privinta conditiilor de siguranta din locatiile unde concerteza.
“Pentru ca artistii nu au, din pacate, niciun fel de parghie ca sa schimbe lucrurile in felul acesta, nu poti sa vii ca artist la un proprietar de locatie sau la un organizator de evenimente sa ii pretinzi „OK, eu am o lista intreaga de treburi ISU pe care tu trebuie sa le respecti” si el sa zica „OK, o sa respect astea ca sa vii tu sa canti la mine”. Nu. Sunt inca alti 100 de artisti care stau la rand, care nu vor veni cu lista ISU. Treburile astea trebuie sa le reglementeze justitia si sistemul, nu artistii. Am vazut o initiativa de genul acesta pe Facebook, zilele trecute, dar, imi pare rau, nu pot sa ii dau greutate, pentru ca e complet irealista. Asa cum in afara nu s-a intamplat asta… Cele mai profesionale si profesioniste trupe din afara nu au nimic specificat de genul asta de ISU, in contracte si in rider-ele tehnice, pentru ca nu au cum sa forteze asa ceva. Chiar daca i-as spune unui organizator „tu nu ai indeajuns de multe extinctoare”… mergem cu totii acasa. in Romania, nu are nimeni suficient de multe extinctoare. in Romania, nu are nimeni suficient de multe iesiri. Este vina noastra ca constientizam doar acum, cu totii, treaba asta. si este vorba nu doar de cluburi, e vorba de spitale, in general, majoritatea entitatilor care functioneaza in Romania nu corespund cu regulile, pentru ca asta am acceptat-o noi, romanii. Este o trasatura a noastra, din pacate. Ca sa raspund inca o data la intrebare: nu cred ca artistii au cum sa reglementeze lucrurile astea.”
Rapperul a facut o analogie cu civilizatia occidentala, in special in SUA, unde exista activism civic, si toata lumea apeleaza autoritatile daca observa o problema de interes
“Noi nu facem plangeri, nu facem sesizari, nu sunam la politie, nu facem nimic. Sa ai pretentia sa schimbi, de la o zi la alta, sistemul care conduce tara e o utopie. Daca nu suntem implicati, daca nu punem presiune constanta, nu avem ce sa schimbam. Schimbarea trebuie sa vina in primul rand de la noi, dar eu pot sa ma asigur ca cetatean ca, daca ma duc intr-un loc, o sa fiu safe (in siguranta, n.r.). Dar ca sa impun eu unei entitati – asa cum ai spus tu – sa functioneze corect, nu am niciun fel de parghie. Pot sa nu mai merg acolo, dar asta inseamna sinucidere in Romania. inseamna sinucidere pentru orice artist cam in orice tara, pentru ca, in general, muzica de genul asta este in locatii de genul asta. Dar acolo, afara, se respecta regulile, pentru ca altfel legea ii inchide. Unele dintre cele mai apreciate cluburi din Barcelona, de exemplu, sunt in subsoluri, la fel ca in Centrul vechi. Toata lumea tipa de Centrul Vechi. Asta e situatia, astea sunt cluburile, astea sunt locatiile, nu le pune nimeni la dispozitie spatii cum se fac in anumite locuri, in zonele industriale. Sincer sa fiu, la cat de comozi suntem noi, romanii, nici nu ne-am duce.”
“Tataee” crede ca de fapt, din punct de vedere al prevenirii tragediilor si al gestionarii situatiilor de urgenta, nimeni nu este in siguranta in Romania.
“Nu reprezinta o siguranta in Romania nici sa te duci la scoala. Sunt atatea cazuri in care le-a cazut tavanul in cap. si sunt scoli. in spitale s-a intamplat aceleasi lucruri. E posibil sa te duci intr-un service auto si sa mori asfixiat, fara sa iti dai seama. Nesiguranta nu e doar in cluburi. Toata lumea vorbeste acum de incendii in cluburi. in Centrul Vechi, din pacate, poti sa mori si din cauza inundatiilor, inecat. Am ignorat cu totii. La evenimentul de la Sibiu ii intrebam pe studenti: „Cati dintre voi v-ati gandit vreodata, intrand intr-o locatie, hai sa spunem cluburi, daca sunt safe sau nu?”. Aproape nimeni, bineinteles. Ni s-a pierdut genul ala de educatie si multe lucruri care au fost considerate, poate, comuniste, au fost eliminate. Cantarea imnului dimineata cred eu ca era un lucru foarte bun pentru elevi.”
(Gabriel Constantinescu)