localizarea avionului prăbuşiut s-a făcut pe baza datelor oferite de operatorul de telefonie mobilă, iar intepretarea acestora a fost făcută de către serviciile de urgenţă anunţate de către STS, ISU Cluj şi Alba.
Purtătorul de cuvânt al STS, Adrian Fulea, a precizat că primul apel al medicului Radu Zamfir a fost recepţionat de către serviciul 112 al STS luni, la ora 16.16. Convorbirea s-a întrerupt, iar medicul a fost sunat înapoi.
„La ora 16:16:26, Centrul 112 al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale a recepţionat de la locul evenimentului un prim apel prin care a fost anunţată prăbuşirea unui avion. După transmiterea acestei informaţii, apelul telefonului s-a întrerupt. Apelantul a fost sunat înapoi de către operatorul 112 şi după identificarea urgenţei a fost transferat către dispeceratele de urgenţă ale ISU Cluj, la 16.20. La aceeaşi oră, către Serviciul Judeţean de Ambulanţă Cluj, către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Cluj, către Inspectoratul de Jandarmi Cluj, către centrul de operaţii aeriene al Ministerului Apărării Naţionale la 16.22 şi 16.27, către Romarta, către Salvamont Braşov şi către elicopetrul din Târgu Mureş”, a explicat purtătorul de cuvânt al STS, Adrian Fulea.
Citeste si:
IMAGINI CU IMPACT EMOTIONAL : +18! Primele fotografii cu Adrian Iovan prins intre fiarele aeronavei
Acesta a precizat că, prin intermediul serviciului 112, între orele 16.16 şi 21.33, reprezentanţi ai diferitelor servicii de urgenţă au fost în legătură constantă. „Au fost în legătură directă, în regim de conferinţă, membri ai serviciilor de salvare. Toţi. Dacă au căutat în altă parte, nu e treaba mea să vă comunic (…) Informaţia referitoare la hartă nu este în competenţa noastră. Harta o citesc cei de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Informaţia a ajuns la toate serviciile de urgenţă”, a afirmat Fulea.
Citeşte şi: Fratele tinerei decedate în tragedia din Apuseni: Am aflat de pe internet de accident. Sora mea era o EROINĂ
Purtătorul de cuvânt al STS a arătat că procedura folosită de Serviciu este aceeaşi utilizată peste tot în Europa. Astfel, harta cu posibila localizare, bazată pe datele de la operatorul de telefonie mobilă, este trimisă la serviciile de urgenţă, neintrând în atribuţiile STS interepretarea acestei hărţi.
„Localizarea s-a făcut pe baza informaţiilor primite de la operatorii de telefonie mobilă. Ambele antene ale operatorului de telefonie mobilă, în cazul apelului efectuat de medicul Radu Zamfir, sunt amplasate în judeţul Cluj şi ele acoperă şi o parte din judeţul Alba (…) Noi nu interpretăm datele primite de la operatorii de telefonie mobilă, noi am transmis informaţiile către ISU Cluj şi ISU Alba„, a declarat Adrian Fulea.
C.V.