O carte despre viata primului rege al romilor, Ioan Cioaba, va aparea in cateva luni pe piata si promite sa fie un real succes pentru ca va contine numeroase detalii picante din viata acestuia. Cancan.ro dezvaluie cateva dintre ele.
Cel care s-a decis sa astearna pe hartie toata povestea este chiar nepotul fostului rege, Dorin Cioaba. In cele sase sute de pagini, cartea va contine foarte multe detalii din viata bunicului sau, decedat in 1997, dar si date despre viata de zi cu zi a comunitatii, inclusiv un capitol despre traditiile familiilor de romi.
“Bunicul meu merita un astfel de efort pentru ca el a fost intr-adevar o personalitate si a fost primul in tot ce a facut. Eu zic ca a fost un vizionar. A fost primul care s-a tuns! Primul care a scos oamenii din corturi, care i-a trimis la scoala, primul reprezentant al romilor la Organizatia Natiunilor Unite, primul parlamentar rom”, spune Dorin Cioaba, care a descoperit fascinat cate lucruri marete a facut tatal tatalui sau. Si e de parere ca era si pacat sa nu le stie toata lumea!
Arestat de Nuta, eliberat de Nicusor
Cartea se va numi “Ioan Cioaba, intaiul rege al romilor” si descrie intamplari reale, una mai interesanta decat cealalta. O experienta aparte a fost intalnirea cu fostul dictator Ceausescu si cu sistemul lui.
“Pe vremea aia, in anii ’80, romii erau arestati pe strazi de Militie si femeilor li se luau salbele de galbeni de la gat…Si bunicul a cerut sa intre in audienta la Ceausescu, sa se planga. Dar Ceausescu l-a trimis la generalul Nuta (Constantin Nuta, comandantul Militiei, n.r.) care l-a intrebat de ce se baga el pentru altii, atata timp cat Militia nu are treaba cu familia lui. Si bunicul i-a spus ca el e reprezentantul romilor. Nuta s-a facut foc si para cand a auzit si a dat ordin sa fie arestata toata familia Cioaba”, povesteste nepotul. Militia si a incercat sa cada la o invoiala: 200 de kilograme de aur in schimbul libertatii. Familia nu avea insa atata aur. Au dat doar opt kilograme pentru eliberarea lui Florin (tatal lui Dorin si fiul regelui, nr.r), care a revenit acasa dupa opt luni de arest.
Suparati ca “regele” o tine pe-a lui ca el e reprezentantul unei comunitati intr-o tara in care se stia ca nu exista decat un singur si unic conducator, oamenii legii l-au condamnat pe Ioan Cioaba la 15 ani de inchisoare. Acasa, la Sibiu, jalea a fost atat de mare incat sora condamnatului si-a luat inima in dinti si s-a dus la Nicusor Ceausescu, pe atunci prim-secretar al partidului Comunist la Sibiu. “Matusa i-a spus lui Nicusor ca bunicul e arestat pe nedrept si el a pus mana pe telefon si a sunat-o pe Maria Bobu, ministru al Justitiei, si i-a zis: Auzi, e o tiganca la mine in birou care zice ca il tineti arestat pe nedrept pe unul de-al lor, Ioan Cioaba. Trimite-mi dosarul!” Si i-a zis matusii: vezi ca ma uit in dosar si daca gasesc ceva…ii mai dau cinci ani!” Matusa a fost de acord si au convenit sa se vada peste doua saptamani. Cand s-a dus, Nicusor i-a zis ca a avut dreptate ea, asa ca il va elibera! Cu o conditie: sa plece din tara!”, poveste autorul cartii.
S-au speriat de Sanda Taranu!
In 1988, Ioan Cioaba a iesit din arest si a trebuit sa plece din tara. Unde sa se fi dus daca nu pe taramul fagaduintei, in America? Ajuns acolo, a cautat un loc unde sa sa se poata instala cu familia. A luat legatura cu organizatii, cu fundatii, a fost ajutat, a si muncit…Apoi a trimis acasa o scrisoare in care le-a spus alor lui sa vanda tot ce au si sa vina la el, ca a gasit pamant si isi pot face acolo case. “Dar nu ne-am mai dus pentru ca a venit Revolutia…Si bunicul s-a intors in Romania si a candidat la alegerile generale si a devenit primul parlamentar rom din democratia romaneasca”, spune, mandru, Dorin Cioaba.
O intamplare cu adevarat haioasa a fost insa in 1973, cand Ioan Cioaba a adus acasa primul televizor care a fost vazut de comunitatea de romi. “La ora 20.00, cand stiam ca urma sa fie Telejurnalul, ne-am asezat toti in fata lui si i-am dat drumul. A aparut Sanda Taranu si a zis “Buna seara!” Atunci toata lumea s-a ridicat in picioare si a zis “Buna seara!” Mai mult, bunica s-a speriat si i-a zis Sandei Taranu sa o scuze, ca e dezordine prin casa!, se amuza Dorin Cioaba de impactul pe care l-a avut prezenta crainicei in familia lui.
Primul permis, primul IMS, primele fete nemaritate
Ioan Cioaba a fost si primul care a facut scoala de soferi si a avut prima masina. Pe vremea lui Ceausescu, el si romii lui reperau cazane pentru Cooperativele Agricole de Stat si pentru fabrici, prin urmare, erau bine platiti. Prima lui masina a fost un IMS – “bunicul ARO”, explica Dorin Cioaba.
“Asa cum spuneam, a fost mereu primul in toate, de aceea merita aceasta carte, sunt lucruri care trebuie spuse, stiute, povestite. Va dati seama, a fost primul care s-a tuns! Cand l-a vazut tatal lui, a vrut sa il omoare! A fost primul care nu si-a maritat fetele, ci le-a pus sa invete, sa stie carte. Pai fetele lui, matusile mele, au facut facultati: una a facut Teatru si una a devenit inginer, a facut Tehnologia Constructiilor de Masini”, spune Dorin Cioaba care, la randul lui, e licentiat in Drept. Iar copiii lui, adolescenti, vor merge si ei la facultati.
Gina Artenie