A fugit mancand pamantul cand a auzit ca trebuie sa devina un economist, doar cu o trusa de pensule la subrat. A vrut sa fie artist si i-a iesit exceptional! Nu a ajuns insa nici pictor, ci un regizor de talie mondiala!
Nascut intr-o familie de craioveni, Jean Negulesco (1900- 1993) a fost dintotdeauna un real talent la desen, chiar daca tatal sau ii forta mana sa ajunga un afacerist prosper. El a ajuns spre varsta maturitatii la o cariera cinemtografica glorioasa, care a ramas consemnata in istoria mondiala.
Povestea tineretii sale nu este cu mult distincta de una clasica, pana auzi… George Enescu.
Geniul muzicii a fost omul care i-a influentat cariera fara sa vrea marelui regizor roman. Totul a plecat de la o pictura. Enescu i-a deschis ochii in momentul in care i-a admirat un desen care l-a facut sa-i exclame talentul
“Ianculet cu parul cret”, cum era supranumit printre apropiati, a fugit intr-o zi in lumea larga si si-a expus picturile.
La 21 de ani a plecat in calatoria spre Europa, iar in dupa doua luni in care a vazut Atena, Venetia, Florenta si Roma, ajunge la Paris unde si-I face prieteni pe Brancusi, Picasso, Matisse, Giacometti, Tristan Tzara si Jean Cocteau. Astfel, i s-au deschide portile catre inaltele cercuri de personalitati ale vremii.
S-a instalat la paris, decis sa studieze pictura, si le-a promis parintilor ca va studia si economia politica, asta pentru a primi in continuare bani de la tatal sau.
Afland ca Iancu nu studiaza economia politica si ca nu are de gand sa intre in afacerile familiei, tatal sau inceteaza sa-i mai trimita bani. Motiv pentru care “Ianculet cu parul cret” este nevoit sa se angajeze si ca spalator de vase la un hotel de lux din Nisa.
Un an mai tarziu se intoarce in tara unde organizeaza o expozitie, iar cu banii pe care ii castiga de pe urma ei se intoarce in Paris, unde se casatoreste, iar mai apoi se indreapta spre America.
Fericirea lui Negulesco este umbrita, si de data aceasta, de divortul de sotia sa, care ii ia lucrarile si tot ce avea el mai important, iar Jean trebuie sa porneasca din nou, de la zero. Trecand printr-o perioada grea, Negulesco se hotaraste sa plece la Hollywood, fiind atras si de un potential financiar care sa-i schimbe in bine situatia in care se afla, relateaza cinefan.ro.
Acolo o intalneste pe Greta Garbo, cu care are o scurta idila ce se va transforma intr-o prietenie care va dura toata viata. Ii face acesteia o serie de portrete care ii vor aduce un succes moderat, din punct de vedere financiar, dar este un inceput.
Este acceptat in cercul miliardarilor si ajunge sa se intalneasca des cu William Randolph Hearst, magnatul presei; ii face potretul lui Lady Mountbatten, sotia viitorului erou al armatei britanice; este inclus in anuarul „Romania”, editat de comunitatea romaneasca din Statele Unite, unde se face un elogios studiu asupra persoanei sale, menit sa explice ascensiunea acestuia.
In 1931, o expozitie personala deschisa la Seattle se vinde in cateva ore cu un total de 19.000 de dolari. La scurt timp dupa aceasta expozitie, Jean se vede in postura de ghid pentru marele critic si istoric Elie Faure, atunci cand acesta vine in vizita la Hollywood, si care ii va schimba destinul lui Negulesco: „Nu ma intereseaza sa stiu cat de talentat pictor esti. La Hollywood, cinematograful este o arta noua si mareata in care se imbina toate celelalte forme artistice. Este arta epocii noastre. Fa pasul decisiv si patrunde inauntru.”
In aceeasi perioada, Fratii Warner ii ofera debutul lui Jean in filmele de lung metraj cu Singapore Woman / Femeia din Singapore. In 1943 Jean se va apuca sa filmeze The Mask of Dimitrios / Masca lui Dimitrios, film extrem de bine primit de critici: Los Angeles – „Un film cu adevarat exceptional, o opera prima semnata de Jean Negulesco pe care pana ieri l-am cunoscut doar prin scurt-metraje.”
Astfel, Negulesco va intra cu adevarat in lumea filmului american. Urmeaza un nou proiect importat pentru el, filmul The Conspirators / Conspiratorii, care primeste la randul sau aprecieri.
In 1946, la Hollywood se filmeaza 52 de filme dintre care trei sunt ale lui Jean Negulesco: Nobody Lives Forever / Nimeni nu traieste vesnic, Three Strangers / Trei straini si Humoresca.
Se casatoreste cu Dusty Diamond, fotomodel si starleta la Hollywood, Dusty (cu 13 ani mai mica decat Jean) dovedindu-se a fi o adevarata partenera de viata pentru el prin caracterul si comportamentul ei, intelegandu-i chiar si felul acestuia de a relationa cu actritele de pe platourile sale.
Despre aceste actrite, Jean va declara: „Am avut norocul sa lucrez cu cele mai frumoase femei din lume. Daca nu ma lasam fascinat de magnetismul lor, n-as fi izbutit sa le captez vibratia magica” (Jean Negulesco, Manuela Cernat, Editura alo, Bucuresti!, Bucuresti, pag. 102). In 1947, Jean va reconfirma aptitudinile sale regizorale din Humoresca cu filmul Deep Valley / Vale adanca.
Hollywoodul ii scoate in fata dive cu picioare lungi si zambete celebre, iar maestrul se iubeşte cu Veronica Lake, Faith Domergue, Sidney Fox, Binnie Barnes, Carole Landis, Anita Colby, Lynn Baggett. Dar cea mai cunoscută amantă a lui Jean din Craiova rămâne Marilyn Monroe. Actriţa a fost recomandată lui Negulescu de către bunul lui prieten de la revista “Life”, John Florea. Şi, după probe, Marilyn este aleasă pentru un rol principal în “How to Marry a Millionaire”, alături de Lauren Bacall.
In perioada filmarilor, intre Jean si diva blonda se infiripa o poveste de dragoste.
” Monroe e visul împlinit al oricărui bărbat din lumea largă. Este femeia cu care visezi şi trebuie să-ţi înşeli nevasta. Mort să fii, să nu te înnebunească”, spunea Jean despre superba lui muză şi iubită. După “Cum să te măriţi cu un milionar”, cariera lui Marilyn a făcut istorie, iar Jean din Craiova a devenit unul dintre cei mai importanţi regizori de la Hollywood, cu 12 nominalizări la Oscar pentru “Johnny Belinda” şi un BAFTA pentru “How to Marry a Millionaire”. Singurul român get-beget care a avut Hollywoodul la picioare. Şi al treilea român care a învăţat-o pe Marilyn să fie divă, scrie site-ul rostirea.ro.
(Mariana Apostol)