Au venit de la peste 10.000 de kilometri departare pentru a adopta o catelusa de patru ani care hoinarea pe strazile din Rahova, dupa ce a fost salvata de trei ori din mana hingherilor.
Dupa toate dezbaterile pro si contra maidanezilor, un cuplu venit tocmai din indepartata Japonie a facut un gest emotionant, ar spune multi dintre romani, dupa ce au aflat ca romanii au in plan sa ucida cainii fara stapan.
Claudia Golea Sumiya este romanca la origine, o scriitoare contemporana care a copilarit in Franta si a locuit preponderant in Japonia si Thailanda, pana l-a intalnit pe traducatorul Haruya Sumiya si s-a stabilit definitiv in Japonia.
Acum au venit in Romania si, cu ajutorul lui Marius Marinescu, Preşedintele Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Mediului, au adoptat o catelusa de patru ani pe care o vor lua cu ei, in Japonia.
“Credeam ca Romania este o tara europeana, cu oameni cu sufletul bun. Si in Japonica se omoara cainii… Credeam ca Romania este mai buna decat Japonia. Acum s-a dovedit a fi os cursura de tara! Eu sunt romanca, m-am simtit responsabila cand am auzit ca au fost ucisi peste 100.000 de caini. E greu sa vii din Japonia si sa faci acte, pentru ca actele dureaza 7-8 luni, atat cere statul japonez sa stea in tara de origine dupa vaccinul antirabic, si sa-l iei apoi la peste 10.000 de kilometric, in alta tara, sa stea in cala unui avion, sa fie timorat catelul de atata drum. Pentru ca se fac 16-17 ore cu avionul. Este o rusine pentru Romania!”, a declarat romanca stabilita in Japonia.
Sotul scriitoarei, traducatorul Haruya Sumiya, spune ca nu este pentru prima oara cand salveaza animale abandonate de la eutanasiere, sic a mai are acasa un caine, pe nume Shiba, dar si un motan, pe nume Sultan.
“Eu sunt traducator din limba romana in japoneza. Am tradus Liviu Rebreanu – Ion, Padurea Spanzuratilor si proza de Mircea Eliade. Cred ca m-am apropiat de sufletul.. sensibiliatatea poporului roman”, si-a explicat gestul japonezul.
Marius Marinescu, cel care i-a ajutat cu adoptia, spune ca initiative japonezilor poate fi un exemplu de urmat pentru toti romanii.
“Este un exemplu de sensibilitate, de bunatate. Au venit in Romania sa salveze cainii comunitari si au adoptat o catelusa. Este o speranta pentru noi. Daca se va gasi macar 1% din populatia Romaniei sa-i adopte, nu vor mai fi macelariti. Eu si sotia mea avem 17 caini comunitari si in aceasrta perioada am mai adoptat inca 9”.
(M.A.)